روکش دندان شیری

برای روکش دندان شیری علت های مختلفی از جمله پوسیدگی، شکستگی، ترک خوردگی و … ذکر شده است. همانطور که می‌دانید دندان از دو بخش ریشه و تاج تشکیل شده است. ریشه درون لثه قرار گرفته و با چشم ما قابل دیدن نیست؛ اما تاج به قسمت سفیدی دندان ها گفته می‌شود که توسط ما قابل دیدن است. قسمت تاج دندان در طی سالهای متوالی و به علت های مختلف از جمله جویدن غذا، عدم رعایت توصیه های بهداشتی، گذر عمر و ..‌. دچار پوسیدگی، شکستگی و امثال آن می‌شود. معمولا برای برطرف کردن چنین مشکلاتی از روش هایی چون ترمیم و پر کردن استفاده می‌شود. البته چنانچه به دلیل شدت پوسیدگی دندان خراب قابل پر کردن نباشد از روکش استفاده می‌ شود.

در واقع روکش دندان شیری نوعی کلاهک شبیه تاج دندان است. هنگامی که دندان به دلایلی همچون جدا شدن پر کردگی، پشتیبانی ضعیف، شکستگی دوباره و … جوابگو نباشد از دندان، پوشش دهی کرده و نوعی روکش برای دندان به شمار می‌رود. این روکش علاوه بر فرم دهی ایده آل و طبیعی به دندان از شکستگی  و پوسیدگی های بعدی نیز جلوگیری می‌کند. در واقع اگر روکش انجام نشود و در انجام اینکار سهل انگاری شود پوسیدگی گسترش پیدا کرده و سایر دندان‌ها را نیز درگیر خود می‌کند. این عامل باعث آسیب جدی به همه دندان‌ها می‌شود، به همین علت راهکار همه متخصصان و دندانپزشکان در این هنگام انجام روکش برای دندان پوسیده یا شکسته می‌باشد.

جای عکس

 

انواع روکش دندان شیری

روکش دندان شیری به یک نوع خاص محدود نشده و انواع و اقسام مختلفی از آن وجود دارد. در واقع همه افراد به دنبال انتخاب بهترین روکش برای دندان های خود هستند. در این مطلب انواع روکش و معایب و مزایای هر کدام از آنها برشمرده شده تا افراد انتخاب ایده آل خود را داشته باشند. هر چند در عمل معمولا خود متخصصان و دندانپزشکان در مورد نوع روکش تصمیم می‌گیرند. اما به طور کلی پنج نوع روکش برای دندان شیری وجود دارد این پنج مورد عبارت اند از:

روکش سرامیکی فلزی:

در ساخت این نوع روکش از نیکل، سرامیک و یا اسکلت استیل استفاده می‌شود، به همین دلیل آن را روکش سرامیکی فلزی می‌نامند. این نوع روکش به دلیل استفاده سرامیک در آن رنگ سفیدی داشته و معمولا برای دندان‌های جلو کاربرد دارند. یکی از بهترین ویژگی های این نوع روکش مقاومت پذیری بالای آن در برابر رطوبت می‌باشد. به همین دلیل روکش بسیار مناسبی برای استفاده در دهان است اما نسبت به سایر روکش‌ها نیاز به تراشیدگی بیشتری دارد که این یکی از معایب این نوع روکش می‌باشد.

روکش استیل پیش ساخته:

این نوع روکش که دارای مقاومت زیاد، دوام بالا و انعطاف پذیری بسیار پایین در برابر رسوبات است، قدیمی ترین نوع روکش دندان شیری شمرده می شود. این نوع روکش از قدیم الایام تا به حال توسط دندانپزشکان برای اطفال استفاده شده است. همچنین برای دندان هایی که آسیب جدی و یا شکستگی بسیار زیادی دارند به طور موثر و فزاینده ای کاربرد دارند؛ زیرا مقاومت بالای آن خلا موجود در دندان‌ را پر می‌کند. همچنین انجام آن بسیار ساده بوده و نیاز به مراجعه مکرر ندارد. به طوری که معمولا طی یک جلسه انجام شده و قیمت مناسبی دارد.

روکش رزین کامپوزیت:

روکش دندان شیری رزین کامپوزیت با نام اسید خراشی شده نیز شناخته می‌شود. با استفاده از کامپوزیت ساخته شده و زیبایی بسیار بالایی دارد اما مقاومتی به اندازه سایر روکش‌ها نداشته و به همین علت برای دندان های جلویی که زیبایی بیشتر از مقاومت برای آنها اهمیت دارد، استفاده می‌شود. هزینه این نوع روکش نیز در درجه متوسط قرار دارد اما گران‌تر از روکش‌های استیل هستند.

روکش زیرکونیا:

این نوع روکش دندان شیری تماما از سرامیک ساخته شده و هیچ نوع فلزی در ساخت آنها به کار گرفته نمی‌شود. به همین علت از آن به عنوان روکش تمام سرامیک‌ هم یاد می‌کنند و توصیه دندانپزشکان به افرادی که به فلز حساسیت دارند این نوع روکش می‌باشد‌. همچنین این نوع روکش بیشترین شباهت را به دندان ها داشته و استحکام بالایی دارند. به صورت پیش ساخته برای کودکان موجود می‌باشد اما متاسفانه ممکن است باعث ساییدگی دندان های مقابل شود که نکته مهمی برای افرادی که قصد استفاده از این نوع روکش را دارند می‌باشد.

روکش پلی کربنات:

زمانی که افراد به دنبال ترمیم‌‌دهی دندان هستند و ماندگاری روکش دندان شیری برایشان مهم نیست می توانند از روکش استفاده کنند. قیمت بسیار مناسبی دارد و ارزان‌تر از سایر روکش‌ها است. البته همانطور که گفته شد دوام کمی داشته و برای افرادی که قصد انجام روکش برای مدت طولانی دارند مناسب نمی‌باشد.

جای عکس

 

 

مراحل روکش دندان شیری

هنگامی که شما قصد روکش کردن دندان شیری برای اطفال خود را دارید باید به دندانپزشک اطفال مراجعه کرده و این کار را به پزشک متخصص بسپارید. پزشک در این هنگام نخست شروع به معاینه می‌کند. ممکن است پوسیدگی را حاد تشخیص ندهد و روش های دیگر چون پر کردن و امثال آن را تجویز کند. اما در صورتی که برای پوسیدگی و شکستگی روکش لازم بداند و انجام روکش را تجویز کند مراحلی طی می‌شود. این مراحل عبارت اند از:

۱. مرحله نخست بی حس کردن دهان و اطراف دندان مورد نظر است که با استفاده از یک سرنگ انجام شده و باعث می‌شود کودک دردی را حس نکند‌.

۲‌. در مرحله بعد رابر دم که نوعی صفحه پلاستیکی است، برای نرسیدن آلودگی های دهان به دندان، نیفتادن چیزی درون دهان، بیرون آمدگی دندان از آن و … روی دهان کشیده می‌شود و پزشک محل دندان را سوراخ می‌کند. پس از انجام مراحل گفته شده آمادگی پزشک برای انجام کار روی دندان مهیا می‌شود.

۳. در این مرحله تمام پوسیدگی های دندان با استفاده از یک دریل که مخصوص دندانپزشکان است پاکسازی می‌شود.

۴. در این مرحله پزشک شکل دلخواه را به دندان می ‌بخشد تا روکش دندان شیری به طرز صحیحی روی آن قرار بگیرد.

۵. در صورتی که روکش دندان شیری از نوع روکش‌های از پیش ساخته باشد سریعاً روی دندان قرار می‌گیرد. اما در صورتی که روکش از این نوع نباشد، پزشک در همان جلسه با استفاده از تراش‌های دیجیتالی، روکشی مناسب با دندان را ساخته و روی دندان قرار می ‌دهد.

 

 

مراقبت های لازم بعد از انجام روکش دندان

پس از انجام روکش دندان شیری و آمدن به خانه برخی مراقبت‌های کاربردی توصیه همه دندانپزشکان است. در واقع برای  ماندگاری روکش و حفظ فرم دلخواه دندان انجام این توصیه ها ضروری می‌باشد و در صورتی که در انجام این توصیه ها سهل‌انگاری کنید نباید انتظار دوام بالای روکش خود را داشته باشید. این توصیه ها عبارت اند از:

به طور متوسط روزی دو بار دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان را نیز با هر بار مسواک فراموش نکنید زیرا انجام این دو مورد علاوه بر حفظ بقیه دندان ها باعث دوام بیشتر روکش انجام شده نیز می‌شود.

یکی از مهم ترین علت‌های پوسیدگی دندان مصرف زیاد شیرینی و شکلات و امثال آن می‌باشد. بنابراین مراقب مصرف زیاد این موارد توسط کودک خود باشید و مقدار مصرف مناسبی برای آن در نظر بگیرید. در صورت بروز هرگونه مشکل در جویدن غذا سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است روکش نیاز به تراشیدگی و امثال آن داشته باشد. در صورتی که کودک می‌خواهد فعالیت‌های ورزشی انجام دهد از محافظ‌های دهان برای کودک استفاده کنید تا آسیبی به روکش دندان کودک وارد نشود. هر چند وقت یکبار کودک را نزد دندانپزشک برده و دندان‌های او را چکاپ کنید تا در صورت وجود پوسیدگی در مراحل اولیه رفع شود و نیاز به درمان های جدی‌تر نداشته باشد. در صورت خوردن هر نوع مواد غذایی اسیدی دهان خود را شست و شو دهید؛ زیرا ماندگاری آنها در دهان باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود و همچنین به روکش نیز آسیب وارد می‌کند‌.

جای عکس

عوارض روکش دندان شیری

پس از انجام روکش دندان شیری برخی کودکان ممکن است برخی عوارض را تجربه کنند که این عوارض نگران کننده نیست و راه حل ‌های مخصوص به خود را دارند. این عوارض عبارتند از:

شل شدن روکش دندان شیری: در صورتی که روکش لق شود به پزشک مراجعه کنید تا آن را سفت کند و از نفوذ باکتری‌ها در آن جلوگیری کند.

حساس شدن دندان: در روز‌های نخست انجام روکش دندان شیری، دندان روکش شده ممکن است به آب سرد و گرم از خود حساسیت نشان دهد که این مشکل را می‌توان با خمیردندان‌ های مخصوص رفع کرد.

لب پر شدن روکش دندان: این مشکل که به صورت بسیار کوچک اتفاق می‌افتد با کامپوزیت و یا تعویض قابل حل است.

درآمدن روکش دندان شیری: از بین رفتن چسب و پوسیدگی باعث این مشکل می‌ شود.

 

سخن پایانی

همانطور که گفته شد انجام روکش دندان شیری برای اطفال به دلایلی همچون نرسیدن پوسیدگی به سایر دندان ها و امثال آن انجام می ‌شود. اما نکته مهم در انجام روکش این است که برای انجام روکش باید به دندانپزشک ماهری مراجعه کنید تا کار خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهد که در این زمینه دکتر نیلوفر گودرزی یکی از بهترین دندانپزشکان برای اطفال می‌ باشد. وی عضو انجمن دندانپزشکان کودکان در آمریکا بوده و کار خود خبره است. همچنین سابقه درخشان دکتر نیلوفر گودرزی باعث شده که یکی از بهترین انتخاب‌ها در زمینه روکش دندان کودکان و انجام خدمات مربوط به دندان باشد.

 

پرسش و پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین