روکش دندان دائمی کودکان و چگونگی انجام آن

2024-06-21 238view 0comment

اگر دندان‌های دائمی کودک شما دچار پوسیدگی شود قطعاً درمان آن کار راحتی نخواهد بود. دندان‌های دائمی تازه روییده شده ریشه کاملی ندارند و عصب کشی آن‌ها ملاحظات بسیار زیادی را می‌طلبد. علاوه بر این موارد، همکاری کودک شما در بعضی از موارد نیز برای انجام درمان کافی نخواهد بود. چرا که پیشگیری از پوسیده شدن دندان‌ها بسیار مهم می‌باشد.

لازم است بدانید اولین آسیاب دائمی که در دندان رشد پیدا می‌کند در سن ۶ سالگی است و در ناحیه انتهای فک می‌باشد هیچ دندان شیری در بالای آن قرار نخواهد گرفت. این بدان معنا است که هیچ دندان شیری قبل از رویش آن نخواهد افتاد. برای همین است که گاهی والدین اصلاً متوجه دائمی بودن دندان فرزندشان نمی‌شوند. لازم است بدانید روکش دندان کودکان نیز مانند روکش دندان افراد بزرگسال پوششی به شکل خود دندان دارد که با هدف عملکرد بهتر و شکل بهتر دندان بر روی آن می‌چسبد. از روکش دندان به دلایل مختلفی استفاده می‌شود که از جمله این دلایل می‌توان به شکستگی، عدم رشد صحیح دندان‌های شیری، پوسیدگی گسترده و غیره اشاره نمود.

منظور از وضعیت پوسیدگی گسترده در دندان، وضعیتی می‌باشد که در دهان یا چندین سطح دندان به صورت عمیق دچار پوسیدگی شود. دندان‌های پوسیده را نمی‌توان به شیوه ای صحیح پر کرد چرا که احتمال فرسودگی، شکستگی و فرو ریختن آن بسیار بالا می‌باشد. لازم است بدانید روکش دندان شیری از مواد پر کردنی، بسیار با دوام‌تر می‌باشد. زمانی که دندان شیری بیفتد یعنی تا حدود سن ۱۲ سالگی، این دندان‌ها دوام می آورند. هنگامی که دندان دائمی شروع به رشد کند دندان‌های شیری لق می‌شوند و همراه آن روکش هم خواهد افتاد.

 

زمانی که روکش دندان دائمی کودکان ضرورت پیدا می‌کند

ترمیم دندان‌هایی که به شدت پوسیده هستند تنها کاری نخواهد بود که روکش دندان انجام خواهد داد. شاید برایتان جالب باشد بدانید مینای دندان شیری از مینای دندان دائمی نازک‌تر می‌باشد. این بدان معناست که پوسیدگی می‌تواند به سرعت بین دندان‌های شیری پخش شود. در چنین مواقعی روکش دندان شیری در کودکان، دندان‌های پوسیده را احیا خواهد کرد و از گسترش عفونت و پوسیدگی در دهان جلوگیری می‌کند. از سمت دیگر روکش دندان کودکان علاوه بر زیبایی در شکل ظاهری دندان، عملکرد دندان را نیز بازیابی می‌کند.

یکی از وظایف اصلی دندان‌های شیری حفظ فاصله بین دندان‌های دائمی و هدایت آنها به محل اصلی دندان می‌باشد. در چنین مرحله‌ای، روکش می‌تواند نقش مهمی را در سلامت و رشد دندان و دهان ایفا نماید. در ضمن لازم است بدانید روکش دندان به توسعه توانایی گفتار کودک نیز کمک بسیار زیادی خواهد کرد. وجود این روکش برای جویدن غذا بسیار ضروری می‌باشد. همانطور که قطعاً خود می‌دانید درست جویده نشدن غذا مسائل و مشکلات بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت. وجود روکش در دهان باعث رشد طبیعی استخوان فک و ماهیچه‌ها نیز خواهد شد.

مراحل قرار دادن روکش دندان دائمی کودکان

بر خلاف روکش دندان افراد بزرگسال، قرار دادن روکش دندان برای کودکان در یک جلسه انجام خواهد شد. در یک جلسه لازم است تا مراحلی که در زیر عنوان می‌کنیم طی گردد.

در مرحله اول لازم است تا کودک آماده شود

در این مرحله دندانپزشک لثه‌ها، گونه‌ها و اطراف دهان را با یک ژل مخصوص بی‌حس خواهد کرد. هنگامی که ژل اثر کند متخصص یک بی‌حسی موضعی تزریق خواهد کرد تا کودک چیزی احساس نکند. در بعضی از مواقع ممکن است کودک با آمپول بی‌حسی ارتباط برقرار نکند. کلینیک‌ها ممکن است روش‌های دیگری را برای آرام کردن کودک خود امتحان کنند. در ادامه به تعدادی از این روش‌ها اشاره خواهیم کرد.

روش گاز خنده

در این روش بی‌حسی به وسیله یک ماسک کوچک که بر روی بینی کودک قرار می‌گیرد وارد بدن وی خواهد شد. برای این تنفس از طریق بینی احتیاج است. در نتیجه برای کودکانی که مبتلا به گرفتگی بینی هستند روش مناسبی نخواهد بود.

استفاده از آرامبخش برای روکش دندان دائمی کودکان

اگر کودک به هر دلیلی نتواند از روش گاز خنده استفاده کند و یا بی‌قراری نماید در چنین مواقعی متخصص داروهای آرامبخش را به صورت شربت و یا قرص تجویز خواهد کرد. در مواقعی که لازم است تا چندین دندان ترمیم شود از داروی آرامبخش به صورت وریدی استفاده خواهد شد.

مرحله دوم آماده سازی دندان

در این مرحله دندانپزشک محافظی را با نام دم دهانی در دهان کودک قرار خواهد داد و آن را بر روی ناحیه دندان‌ها محکم می‌کند. این محافظ معمولاً از جنس لاتکس می‌باشد و دندان‌های آسیب دیده را ایزوله خواهد کرد. این محافظ نقش بسیار مهمی را در روند نصب روکش دندان ایفا خواهد کرد. با استفاده از این محافظ دندان‌ها، لثه‌ها، زبان و گونه‌ها محافظت خواهند شد. شاید برایتان جالب باشد بدانید این محافظ باعث خشک نگه داشتن دهان می‌شود که این موقعیت باعث می‌شود تا نصب روکش با موفقیت انجام شود.

در ادامه این مرحله بافت‌های پوسیده با مته تراشیده خواهد شد. ضمن برداشتن بافت‌های پوسیده، متخصص آن را طوری شکل خواهد داد که سطحی برای قرار گرفتن محکم و درست روکش ایجاد گردد.

آماده سازی روکش دندان

هنگامی که والدین کودک و پزشک به توافق رسیدند که از کدامین روش برای روکش کردن دندان استفاده کنند نوبت به پایه سازی دندان می‌رسد. البته وابسته به نوع تاجی که انتخاب خواهید کرد مرحله آخر ممکن است اندکی متفاوت باشد.

 روکش فلزی

اگر روکش فلزی را برای دندان‌های خود انتخاب کنید دندانپزشک بهترین اندازه را متناسب با دندان شما انتخاب خواهد کرد. سپس آن را صیقل می‌دهد و با ماده مخصوص آن را تا حد امکان پر می‌کند. سپس روکش را بر روی دندان قرار می‌دهد و در آخر نیز مواد اضافی را پاک کرده و دهان کودک را شستشو می‌دهد.

روکش‌های دیگر

برای استفاده از روکش‌های دیگر، دندانپزشک با استفاده از خمیر قالب‌گیری، قالب دندان‌های آماده شده را می‌گیرد و آن را به لابراتوار می‌فرستد تا روکش دندان ساخته شود. در این حالت دندانپزشک رنگی مشابه رنگ دندان‌های مجاور کودک را انتخاب خواهد کرد. در مرحله چون که کودک باید چند روز صبر کند تا روکش‌های دندان آماده شود، دندانپزشک یک روکش موقت برای محافظت از دندان و پوشاندن آن بر روی دندان وی قرار خواهد داد.

نصب تاج دندان

در این مرحله و در ویزیت دوم، روکش دندان نصب خواهد شد. لازم است بدانید در این مرحله نیز از بی‌حسی موضعی برای کودک استفاده می‌شود تا کار نصب روکش بدون درد و سریع پیش رود.

اقدامات بعد از نصب روکش دندان برای کودکان

تا زمانی که بی‌حسی کامل دندان‌های کودک از بین نرفته است اجازه ندهید تا وی چیزی بخورد. چرا که ممکن است لب و دندان‌های خود را گاز بگیرد و متوجه این امر نشود. بعد از نصب روکش کودک معمولا تا ۲۴ ساعت احساس ناراحتی خواهد داشت که البته این امر کاملاً طبیعی است. چرا که در این مرحله پالپ دندان و بافت لثه ملتهب می‌باشد و برای تسکین درد آن می‌توانید از داروهای بدون نسخه مانند بروفن و یا استامینوفن دوز کودک استفاده کنید.

اگر این درد بیشتر از ۲۴ ساعت به طول انجامید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه نمایید. اگر که این مدت بدون مشکل گذشت و بعد از آن کودک گفت که دندان‌هایش احساس طبیعی ندارد و یا در گاز گرفتن و جویدن غذا مشکل دارد با دندانپزشک وی تماس بگیرید. چرا که ممکن است دندان برای رسیدن به حالت ایده آل نیاز به تنظیم بیشتری داشته باشد.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

مقالات

Articles

راهکارهای رفع بوی بد دهان کودک

آیا بوی بد دهان کودک تان شما را آزرده کرده است؟ علت بوی بد دهان کودک چیست ؟ راهکارهای طبیعی برای […]

اهمیت اولین ویزیت دندانپزشکی

سلامت بهداشت دهان و دندان همواره رابطه مستقیمی با سلامت جسمی و روانی داشته است. شکل‌گیری عادات بهداشتی صحیح از همان […]

عفونت دندان شیری کودکان

عفونت دندان شیری کودکان چه علائمی دارد؟ چه چیز هایی باعث عفونت دندان شیری کودکان می شوند ؟ درمان عفونت دندان […]

روکش دندان دائمی کودکان و چگونگی انجام آن

اگر دندان‌های دائمی کودک شما دچار پوسیدگی شود قطعاً درمان آن کار راحتی نخواهد بود. دندان‌های دائمی تازه روییده شده ریشه […]

دلایل تغییر رنگ دندان در کودکان و راه‌های درمان آن

دندان‌های کودکان، همچون الماس‌های درخشان، لبخندی زیبا را بر چهره آن‌ها نقش می‌بندند؛ اما گاهی این الماس‌ها درخشش خود را از […]

پوسیدگی دندان آسیاب کودکان و جلوگیری از آن

یکی از دلایل اصلی مراجعه والدین به متخصص دندانپزشک اطفال، پوسیدگی دندان آسیاب کودکان می ‌باشد. پوسیدگی دندان کودکان زیر ۲ […]

کشیدن دندان شیری پوسیده چگونه است؟

هنگامی نیاز به کشیدن دندان شیری پوسیده کودکان می ‌شود برای والدین این سوال ایجاد می ‌شود که مگر دندان شیری […]

علت دندان قروچه در کودکان و راه های درمان آن

براکسیسم یا دندان قروچه در کودکان، به عنوان یکی از مشکلات شایع در کودکان شناخته می ‌شود. این مشکل معمولا به […]

دانستنی های لازم در مورد پوسیدگی دندان شیری

پوسیدگی دندان شیری یک موضوع بسیار رایج و متداول برای کودکان است. در حقیقت این موضوع به دلیل تخریبی که در […]

آموزش طریقه صحیح مسواک زدن کودکان

طریقه صحیح مسواک زدن یکی از عوامل کلیدی برای حفظ بهداشت دهان و دندان است و از جمله مواردی است که باید […]

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین