درمان تحت خواب لذت بخش
درمان تحت خواب در دندانپزشکی به معنای استفاده از داروی مسکن به جای بیهوشی است. در این روش با تحقیقات لازم و ضروری از یک سری داروهای مسکن استفاده شده و بیمار به طور کامل بیهوش نخواهد شد. این روش درمان به اشتباه درمان تحت خواب تلقی می شود. در صورتی که فرد احساس خواب آلودگی شدید خواهد داشت و به طور کامل به خواب عمیق فرو نخواهد رفت.
علت پیدایش روش درمان تحت خواب
خیلی از مردم ما به دلیل ترس از دندانپزشکی دندان های پوسیده خود را مدت زمان طولانی نگه می دارند و پوسیدگی دندان هایشان روز به روز بیشتر و بدتر می شود. در واقع خیلی از افراد آنقدر پوسیدگی دندان خود را تحمل می کنند که درد امانشان را بریده و چاره ای جز مراجعه به پزشک نخواهند داشت. این کار بسیار اشتباه و گاهاً جبران ناپذیر خواهد بود. شما گاهی با پرداخت هزینه محدود در زمان کوتاه قادر به برطرف نمودن مشکل دندان خود خواهید بود. اما با سهل انگاری پوسیدگی دندان خود را بیشتر و بدترخواهید کرد. تا اینجای مطلب در مورد حال و احوال بزرگسالان در مقابل دندانپزشکی صحبت کردیم.
حال تصور کنید کودکی دچار دندان درد شده و پوسیدگی دندان ها برای وی غیر تحمل شده است. کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر از مراجعه به پزشک می هراسند و با پدر و مادر خود همیشه در جنگ رفتن به دکتر هستند. در این بخش قصد داریم در مورد درمان آرامبخشی یا درمان تحت خواب کودکان صحبت کنیم.
جای عکس
دندانپزشکی تحت خواب برای چه کسانی مناسب است؟
در روش درمان تحت خواب از یک سری داروهای مسکن تایید شده استفاده می شود. اینگونه داروها عوارض خاصی ندارند و فقط برای مدت زمانی مشخص بیمار را به خواب فرو می برد. با استفاده از این روش تمام خدمات دندانپزشکی اعم از روکش کردن دندان، عصب کشی دندان، ایمپلنت، جراحی و .. انجام می شود. افرادی که دارای عفونت لثه شدند و از پوسیدگی دندان خراب خود رنج می برند می توانند با استفاده از این روش خیلی راحت مشکل دندانشان را برطرف نمایند. البته ناگفته نماند که تصمیم گیری در این زمینه برعهده دندانپزشک کودک است نه بیمار.
استفاده از روش سدیشن برای کودکان
در درمان تحت خواب کودکان، والدین در کنار فرزند خود مانده و پزشک متخصص با بررسی شرایط بیمار این روش درمان را انتخاب می کند. پس از تشخیص پزشک متخصص، داروی خواب آور به کودک تزریق شده و بیمار طی بازه زمانی مشخص به خواب فرو می رود. در طول درمان پزشک موظف به کنترل هوشیاری بیمار بوده و وضعیت سلامت جسمانی وی مورد بررسی قرار می گیرد. پس از اتمام کار یعنی پس از انجام اقدامات لازم پزشک بیمار خود را از خواب بیدار کرده و کودک خیلی عادی به آغوش مادر بر میگردد.
چه عواملی تعیین کننده استفاده از روش تحت خواب هستند؟
فاکتور سن در درمان تحت خواب بسیار اهمیت دارد. وقتی که فرزند شما هنوز خیلی کوچک است، یعنی چنانچه در سن یک سال و نیم یا دو سالگی دچار پوسیدگی زودرس دندان شیری شود. مسلماً کودک عدم امکان همکاری لازم در درمان را با دندانپزشک خواهد داشت. در واقع پزشک از یک کودک یک سال و نیم انتظار درک درمان را نداشته و در جهت رفع این مشکل درمان تحت خواب را معرفی می کند. هیچ پزشکی از کودک این سنی انتظار نشستن روی صندلی و تحمل دردهای ناشی از درمان را نخواهد داشت. در چنین شرایطی انتخاب پزشک استفاده از روش درمان تحت خواب یا سدیشنی است.
مقابله با خطرات ناشی از درمان تحت خواب
درمان تحت خواب باید در کلینیک ها و بیمارستان های مجهز با امکانات عالی انجام شود. برخی همکاران با انجام این روش درمان در مطب مشکلات عدیده ای را به وجود آورده اند. اینگونه درمان یک روش پر ریسک است و باید همه جوانب پزشکی در نظر گرفته شود. اتفاق یک بار رخ خواهد داد. پس چه بهتر با رعایت اصول استاندارد از رخ دادن اتفاقات بد جلوگیری نماییم. ممکن است کودکی نسبت به داروی بیهوشی از خود واکنش بد نشان دهد یا ممکن است کودک دچار اسپاسم تنفسی شود. وقتی که درمان در محیط ایمن و پزشکی با امکانات مجهز صورت گیرد، خیالمان از بابت برطرف نمودن خطر راحت خواهد شد.
جای عکس
روش بیهوشی بهتر است یا درمان تحت خواب؟
خیلی از والدین سوال می کنند که درمان تحت خواب یا آرامبخشی بهتر از بیهوشی است؟ در واقع والدین فکر می کنند چون در روش سدیشنی کودک کاملاً بیهوش نخواهد شد دچار مشکلات کمتری می شود. انتخاب روش درمان برعهده متخصص خواهد بود و والدین یا افراد دیگر نقشی در انتخاب نخواهند داشت. پزشک متخصص با برآورد زمان مورد نیاز در مورد بیهوشی یا روش سدیشن تصمیم گیری می کند.
در مواردی که تعداد دندان های پوسیده در کودک کم باشد و در بازه زمانی 15 دقیقه مشکل رفع شود، معمولا روش سدیشن انتخاب خواهد شد. ولی مواردی وجود دارد که فرزند با دندان های پوسیده متعدد روبرو است. در چنین شرایطی وقتی کارهای وسیع اعم از عصب کشی و روکش دندان شیری برعهده پزشک متخصص است. وی مجبور به بیهوشی کامل خواهد شد. چرا که در مدت کوتاه امکان انجام تمامی کارها به درستی وجود ندارد. بنابراین در چنین شرایطی گزینه بهتر و درست تر بیهوشی عمومی کودک می باشد. پزشک متخصص با در نظر گرفتن شرایط کودک و دندان های خراب کودک نسبت به انتخاب روش درمان تصمیم گیری می کند.
پزشک موظف است با انتخاب بهترین روش تنفس کودک را از ابتدا تا انتهای درمان کنترل نماید. پس خواهشاً به عنوان والدین کودک هرگز در مورد انجام روشی خاص پزشک را مجبور نکنید. اجازه دهید پزشک متخصص با تجربه چندین ساله در این زمینه خود تصمیم گیری نماید.
برای درمان پوسیدگی دندان فرزندمان به کجا مراجعه کنیم؟
اگر شما یا فرزندتان فوبیای دندانپزشکی دارید و قادر به سرکوب کردن ترس خود را ندارید، می توانید با استفاده از درمان تحت خواب مشکل دندان خود را در بازه زمانی کوتاه برطرف نمایید. خیلی از انسان ها به دلیل ترس و فوبیای همیشگی از دندانپزشکی حاضرند درد دندان را تحمل کنند اما به پزشک متخصص مراجعه نکنند.
فوبیای دندانپزشکی بین کودکان نسبتاً بیشتر است. همچنین کودکان خیلی کم سن اعم از دو ساله هنوز به درک درستی از دندانپزشکی نرسیده اند و با دیدن فضای پزشکی دچار استرس و نگرانی می شود. پزشک متخصص برای برطرف نمودن مشکلات درمان کودکان و در نظر گرفتن تمام شرایط درمان تحت خواب را به والدین محترم پیشنهاد می دهد. همانطور که گفتیم انتخاب کلینیک یا درمانگاه مورد نظر اهمیت بسیار زیادی دارد. همیشه درمان کودکان حساسیت بیشتری را می طلبد. بنابراین چنانچه دندان فرزندان دچار پوسیدگی شد حتما با حساسیت بسیار بهترین و مناسب ترین مرکز دندانپزشکی را انتخاب کنید.
دکتر نیلوفر گودرزی متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان است. وی دارای بورد تخصصی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و اعضای انجمن دندانپزشکان کودکان در آمریکا است. بنابراین در حیطه و تخصص خود مهارت کافی داشته و بهترین انتخاب برای فرزند شما خواهد بود. چنانچه دندان های شیری فرزندان به ترمیم نیاز داشت یا چنانچه به فلوراید تراپی یا ترمیم دندان های دائمی نیاز است بی شک به مطب خانم دکتر نیلوفر گودرزی مراجعه کنید.
جای عکس
چرا دکتر نیلوفر گودرزی؟
خانم دکتر نیلوفر گودرزی با ایجاد محیطی شاد و سرگرم کننده برای کودکان ترس و اضطراب کودکان را کاهش داده و در راستای درمان دندان کودک اقدامات لازم را انجام می دهد. مطب وی علاوه بر تمیزی و زیبایی ظاهری، دارای انواع لوازم بازی است که مورد توجه کودکان قرار می گیرد. ما سعی کرده ایم با در نظر گرفتن نیاز کودک و والدین بهترین محیط درمان را طراحی کنیم. بنابراین از بابت رعایت بهداشت محیط و سایر شرایط مورد نیاز خیالتان راحت باشد.
منظور از پوسیدگی زودرس دندان چیست؟
پوسیدگی دندان ممکن است در سنین خیلی پایین برای فرزندان ایجاد شود که در چنین زمانی مشکل ایجاد شده را پوسیدگی زودرس گویند. گاهی کودک زیر دو سال به عارضه پوسیدگی زودرس مبتلا می شود اما والدین متوجه آن نشده و دندان خراب به دلیل پوسیدگی بسیار زیاد دچار مشکلات شدیدتری مثل از بین رفتن تاج دندان می شود. در چنین شرایطی فرزند کم سن بی قراری های بسیار زیاد داشته و از خوردن و خوابیدن امتناع می کند.
کودک معمولاً به دلیل تمیز نشدن دندان پس از شیر خوردن دچار پوسیدگی دندان می شود. بنابراین حتما از همان سنین کم به تمیزی دندان کودک خود اهمیت دهید و مطمئن شوید که دندان ها پس از خوردن شیر تمیز و پاک شده اند. استفاده از گاز استریل پس از هر بار شیر خوردن یکی از راهکارهای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک به شمار می رود. برخی کودکان تمام طول شب به شیر خوردن ادامه می دهند و شیشه شیر همیشه در دهانشان قرار دارد که خود عامل مهمی در ایجاد پوسیدگی دندان است.
رعایت بهداشت دهان در هر سنی حتی سنین کم از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. برخی والدین اشتباهاً گمان می کنند که در سن پایین و هنگام شیر خوردن به تمیز کردن دندان نیازی نیست. در صورتی که باید علاوه بر دندان سقف دهان و لثه ها را نیز با استفاده گاز استریل تمیز کرد. در غیر این صورت والدین با ایجاد مشکلات پوسیدگی با خطرات بیشتری روبرو خواهند شد.
پرسش و پاسخ