بهداشت دهان و دندان کودکان
بهداشت دهان و دندان کودکان از موضوعات مهمی است که والدین باید از همان دوران نوزادی به آن توجه داشته باشند. بسیاری از مشکلات دهان و دندان که در بزرگسالی گریبان گیر افراد می شود به دلیل غفلت والدین در دوران کودکی است. اگر والدین اطلاع کافی از مراقبت دهان و دندان، رویش دندان های شیری و دائمی و حتی اولین مراجعه به دندانپزشکی داشته باشند بهتر و مؤثرتر می توانند در جهت سلامتی و بهداشت دهان و دندان کودکان خود گام بردارند. ما با عرضه بهترین خدمات در حیطه بهداشت دهان و دندان کودکان، شما را در این زمینه یاری خواهیم کرد.
بهداشت دهان و دندان کودکان
دلایل اهمیت دادن به بهداشت دهان و دندان کودکان
رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان و جلوگیری از بروز بیماری های مربوط به آن آسان تر و کم هزینه تر از درمان آن است. کودکان به طور معمول در مسواک زدن دقت کافی ندارند و به سختی تن به این کار می دهند. در نتیجه مواد غذایی همچنان در حفره دندان باقی می ماند و موجب پوسیدگی آن می شود. بی توجهی والدین نسبت به نحوه درست مسواک زدن و مراجعه به دندانپزشک کودکان ، سبب بروز مشکلات زیادی در بزرگسالی می شود. مراقبت هایی که در دوران کودکی از دهان و دندان کودک صورت می گیرد ارتباط مستقیمی با رشد منظم لثه ها و تمیزی و ترتیب دندان ها در بزرگسالی خواهد داشت.
از چه زمانی باید به بهداشت دهان و دندان کودکان توجه کرد؟
دندانپزشکان بسیاری بر این امر تأکید می کنند که بهترین زمان شروع مراقبت و حفظ سلامت دهان و دندان از دوران نوزادی و پیش از روییدن دندان شیری است. از زمان تولد تا یکسالگی که کودک چند دندان شیری دارد بهتر است والدین با پیچیدن گاز استریل یا دستمال تمیز مرطوب دور انگشتان خود دندان یا بافت های لثه را به آرامی ماساژ دهند. در واقع با این کار از تجمع میکروب ها که علت اصلی پوسیدگی دندان است، جلوگیری می شود. به علاوه این عمل تا حد بسیار زیادی موجب کاهش ناراحتی های ناشی از رویش دندان کودک می گردد. همچنین والدین می توانند بعد از رویش دندان های شیری از مسواک انگشتی مخصوص کمک بگیرند. به کمک این مسواک ها بعد از مصرف شیر می توان سطح دندان و دیگر بخش های لثه را به آرامی پاک نمود.
در سن دو تا سه سالگی کودک کم کم توانایی خارج کردن آب از دهان در حین مسواک زدن را پیدا می کند. در نتیجه می توان با تهیه یک مسواک متناسب گروه سنی کودک و استفاده از خمیر دندان بدون فلوراید یا با فلوراید کم، نحوه مسواک زدن صحیح را به او آموخت. بهتر است بدانید استفاده از شیشه شیر یا پستانک به ویژه در طول شب ممکن است سبب تغییر شکل دندان ها یا بروز ناهنجاری هایی در آن شود. از این رو توصیه می شود پس از هر بار استفاده، دندان های کودک را به خوبی تمیز کنید.
جای عکس
چگونگی مراقبت از دندان های کودکان
بهداشت دهان و دندان کودکان به قدری اهمیت دارد که محققان انجمن دندانپزشکی امریکا اولین زمان مراجعه به دندانپزشکی را حدود یکسالگی کودک عنوان کرده اند. در واقع در این مرحله والدین اطمینان حاصل می کنند که مراقبت از دندان و دهان فرزندشان را به درستی انجام داده اند یا خیر؟
عادات زندگی سالم و رعایت بهداشت از محیط خانواده آموخته می شود. آموزش اصولی بهداشت دهان و دندان و ترغیب کودکان به مصرف مواد غذایی کم شیرین از مهم ترین فاکتورهای سلامت و نگهداری دندان ها است. رژیم غذایی سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها، مصرف آب و شیر فراوان، میوه و سبزی تازه، پرهیز از مصرف تنقلات و نوشیدنی های شیرین به کاهش مشکلات دندانی و التهاب های لثه کمک می کند. در کنار این عادات خوب، روش هایی برای رعایت هرچه بیشتر بهداشت دهان و دندان نیز وجود دارد.
تشویق والدین به رعایت بهداشت دهان و دندان، انتخاب مسواک و خمیر دندان مناسب، نحوه صحیح مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، تمیز کردن دندان با دهان شویه و … همگی می توانند نقش مهمی در سلامت دهان و دندان کودکان داشته باشند. کودکان تا سن 6 سالگی برای رعایت بهداشت دهان و دندان خود به والدین خود وابسته هستند. بعد از این سن کودک به خوبی می تواند عادت های پسندیده پدر و مادر خود را بیاموزد و آن ها را به نوعی عادت مبدل سازد.
جای عکس
مسواک و خمیر دندان مناسب کودکان چه ویژگی هایی دارد؟
حداقل روزی دوبار مسواک زدن به خصوص قبل از خواب برای کودکان مفید است. در شب ترشح بزاق کمتر می شود. در نتیجه شرایط برای رشد باکتری های دندان و بروز پوسیدگی فراهم می آید. کودکان حساس تر از بزرگسالان هستند. به این منظور در هنگام خرید مسواک برای آن ها باید به قدر کافی دقت شود تا مسواک متناسب با رده سنی و سلیقه و مورد پسند آن ها تهیه شود. با این کار تمایل بیشتری به استفاده از آن پیدا خواهند کرد..
برای اینکه لثه کودک آزرده نشود باید از مسواک هایی که سر نرم و گردی دارند انتخاب شود. از دیگر ویژگی های مسواک خوب برای کودک این است که دسته ضخیمی داشته باشد تا کودک در هنگام استفاده آن را به راحتی در دست بگیرد. البته تا سن سه سالگی این کار توسط والدین صورت می پذیرد.
خمیر دندان از دیگر موارد مهم بهداشت دهان و دندان کودکان است. تقریبا از دو تا هفت سالگی مجاز به استفاده از خمیر دندان بدون فلوراید در کودکان هستیم. در اوایل استفاده از خمیر دندان دقت داشته باشید که آن را به صورت تکه ای روی مسواک کودک خود قرار ندهید. فقط کافی است به اندازه یک عدس سطح مسواک را به آن آغشته کنید.
جای عکس
بکارگیری از نخ دندان
در حدود سه سالگی دندان های شیری کودک تکمیل می شود. در این زمان فضای بین دندان به حداقل رسیده و دندان ها در تماس با یکدیگر قرار می گیرند. از این رو توصیه می شود حداقل روزی یک بار با کشیدن نخ دندان مابین دندان ها از رشد پلاک های دندان جلوگیری شود. این کار بعد از رویش دندان های دائمی نیاز به تکرار بیشتر دارد.
مصرف دهانشویه در کودکان
هر چند در چند سال اخیر دهانشویه های مخصوص کودکان در بازار عرضه می شود، اما این محصول نمی تواند جایگزین مسواک باشد. دهانشویه به عنوان یک مکمل در کنار مسواک زدن و نخ دندان برای مراقبت از دندان کودکان بکار می رود. البته نکته مهم در استفاده از دهانشویه این است که تا قبل از 6 سالگی استفاده از آن در کودکان ضرورتی ندارد.
پوسیدگی دندان و اهمیت دندان های شیری
به نظر شما دندان های شیری نیاز به مراقبت دارند؟ این تصور که دندان های شیری دائمی نیستند پس خرابی و پوسیدگی آن ها اهمیتی ندارد باور کاملاً اشتباهی است. دندان های شیری به طور تقریبی تا سن هفت سالگی باقی می مانند و کودک به کمک آنها می تواند غذا بخورد.
پوسیدگی دندان های شیری و از دست دادن پیش از موعد آن، موجب اختلال سیستم گوارشی، زیبایی و لبخند و تکلم کودک می شود. نکته مهم تر اینکه با خراب شدن دندان های شیری فضای لازم برای رویش دندان های دائمی از بین می رود. در نتیجه دندان ها به طور نامرتب رشد کرده و کودک در بزرگسالی نیازمند ارتودنسی خواهد بود.
آیا می توان از پوسیدگی دندان کودک پیشگیری کرد؟
پدر و مادر با دیدن لکه های سفید یا قهوه ای روی دندان کودک متوجه پوسیدگی آن می شوند. به طور حتم استفاده از غذاهای سالم در سلامت دندان ها نقش مهمی ایفا می کند. کودکانی که از فست فودها، آبمیوه های غیر طبیعی و شیرین و یا تنقلاتی مانند بیسکویت، شکلات و پاستیل استفاده می کنند بیش از دیگر کودکان در معرض پوسیدگی دندان قرار می گیرند.
مسواک زدن بعد از مصرف مواد غذایی یا حداقل دو نوبت در روز و استفاده از نخ دندان در کنار تغذیه سالم از بهترین راهکارهای پیشگیری از پوسیدگی دندان و حفظ بهداشت دهان و دندان کودکان به شمار می روند.
جای عکس
پیامد عدم رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان
رعایت نکات ساده و آموزش های به موقع تأثیرات مثبتی روی بهداشت دهان و دندان کودکان خواهد داشت. پلاک دندان ها پس از هر بار مصرف مواد غذایی روی سطح دندان ها و اطراف لثه جمع می شوند. علاوه بر آن مصرف مواد غذایی شیرین و چسبناک و یا نوشیدنی های گازدار آسیب های جدی به دهان و دندان وارد می کند.
پوسیدگی و خراب شدن دندان، درد دندان، بوی بد دهان، التهاب لثه، عفونت دندان، زخم و التهاب در بافت های نرم دهانی و بسیاری از مشکلات دیگر از رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان به خصوص از همان دوران کودکی سرچشمه می گیرد.
رژیم غذایی سالم چه نقشی در سلامت دهان و دندان کودکان دارد؟
همانطور که گفته شد تغذیه در سلامت دهان و دندان مؤثر است. مصرف لبنیات به دلیل وجود کلسیم و میوه هایی مانند پرتقال که ویتامین C دارند برای استحکام دندان و مبارزه با بیماری های لثه بسیار سودمند است. همچنین مصرف پروتئین هایی مانند گوشت، ماهی و تخم مرغ که حاوی فسفر هستند در حفاظت از مینای دندان و ترمیم و تقویت بافت ها عملکرد بهینه ای دارند. از طرفی دیگر وجود فلوراید طبیعی در غذاهای دریایی، چای سیاه، قهوه، کشمش و غلات پودر شده از پوسیدگی دندان ها پیشگیری می کند.
پرسش و پاسخ