دانستنی های لازم در مورد پوسیدگی دندان شیری
پوسیدگی دندان شیری یک موضوع بسیار رایج و متداول برای کودکان است. در حقیقت این موضوع به دلیل تخریبی که در سطح بافت دندان در اثر داروهایی که به کودک داده می شود و یا اسید هایی که از طریق میکروب های درون دهان ترشح می شوند به وجود می آید. میزان تخریب تا حدی پیشرفت میکند که مینای دندان به صورت کامل از بین رفته و به اصطلاح به عصب می رسد. از جمله مهم ترین دلایلی که باعث پوسیدگی دندان شیری کودکان میشود، میتوان به ذرات خوراکی، مواد قندی و همچنین رعایت نکردن اصول بهداشت دهان و دندان اشاره نمود. اگر مایل هستید تا در مورد این موضوع اطلاعات بیشتری به دست بیاورید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید:
علائم پوسیدگی دندان شیری در کودکان
در بسیاری از مواقع که پوسیدگی دندان شیری باعث ایجاد درد و آسیب شدید به کودک میشود، چگونه باید این موضوع را تشخیص دهیم؟ کودکان اگر در سنین پایین باشند درک درستی از درد نداشته و نمی توانند بیان کنند که کجای بدنشان درد می کند. درعینحال پوسیدگی دندان شیری دارای یک سری علائم است که اگر آنها را به خوبی بشناسید، به راحتی میتوانید از این موضوع مطلع شوید و به فکر راه درمان باشید. اگر کودک شما دچار پوسیدگی دندان شیری شده باشد، معمولاً بیقراریهای بی دلیلی داشته و یا ممکن است در هنگام غذا خوردن گریه های شدید داشته باشد.
در برخی مواقع کودک ممکن است به صورت کامل از خوردن غذا خودداری کرده و میل به غذایش کم شود. همچنین اگر به تحرک دست کودک توجه کنید متوجه میشوید که کودک در هنگام گریه دست خود را بر روی گونهاش می گذارد. گونه کودک نیز در هنگام پوسیدگی دندان شیری معمولاً متورم شده و قرمز رنگ می شود. از دیگر علائم مربوط به پوسیدگی دندان شیری ایجاد تورم و یا چرکی شدن لثه هاست. اگر شما به لثه های کودک تان توجه کنید، متوجه میشوید که رنگ لثهها تغییر کرده و به رنگ قرمز مایل است. همچنین بوی دهان کودک نیز تغییر کرده و به دلیل عفونتهای موجود در قسمت دهان و دندان بوی بدی از دهان کودک ساطع میشود.
مهمترین دلایل پوسیدگی دندان های شیری
اینکه چرا کودک به پوسیدگی دندان شیری دچار می شود می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مهمترین دلیل بحث ژنتیک است. در بسیاری از مواقع حتی اگر شما بهداشت دهان و دندان کودک خود را رعایت کنید، باز هم متوجه خرابی و پوسیدگی در دندان های شیری کودکتان خواهید شد. این موضوع کاملاً به ژنتیک و جنس دندان های کودک مربوط می باشد. همچنین کودک در دوران رشد خود یک سری داروهای خاص مثل شربت آهن، زینک و غیره مصرف میکند. این داروها با توجه به خاصیت اسیدی بالایی که دارند تاثیر بسیار مخرب بر روی دندانها ایجاد کرده و باعث پوسیدگی دندان شیری میشود.
گاهی اوقات نیز عادتهای بد غذایی باعث بروز پوسیدگی دندان شیری می شود. به عنوان مثال کودک به درستی غذای خود را نمیجود و آن را درون دهان خود برای مدت زیادی نگه می دارد. این موضوع باعث میشود تا تکه های غذا در لابلای دندانهای کودک مانده و خاصیت اسیدی پیدا کنند و در نتیجه دندان ها خراب شود. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان نیز می تواند باعث بروز مشکلاتی شود. همچنین بوسیدن کودک توسط بزرگسالان نیز میتواند مشکلاتی ایجاد کند. به عنوان مثال برخی افراد عادت دارند تا کودک خود را از قسمت دهان بوس کنند، این کار علاوه بر سایر بیماری هایی که می تواند به بدن کودک منتقل کند، برای دندان های او نیز بسیار مضر است.
بهترین روش ها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان های کودکان
اگر بخواهیم یک راه بسیار تاثیر گذار برای جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری کودکان در اختیار شما قرار دهیم، توصیه ما به شما به رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. در سنین رشد به کودکان توصیه میشود تا از مسواک های انگشتی و یا پارچه های مرطوب و کاملاً بهداشتی برای تمیز کردن دندان های کودکان استفاده کنید. همچنین بعد از شیر دادن به کودک در طول شبانه روز حتما باید دهان کودک را تمیز کنیم. چراکه باقی ماندن شیر مادر در دهان کودک می تواند برای سلامت دندان های او مضر باشد. برای انجام این کار بهتر است با استفاده از یک گاز استریل مرطوب، بعد از هر وعده شیر خوردن کودک تمام فضای دهان و دندان او را تمیز کنید.
مهمترین عوارض پوسیدگی دندان شیری
مهمترین عارضهای که پوسیدگی دندان شیری برای کودکان ایجاد میکند، کاهش توان کودکان در جویدن غذا های مختلف است. همچنین کودک ممکن است در هنگام غذا خوردن احساس درد داشته باشد و نتواند آن را بروز دهد. در نتیجه میلش به غذا کاهش پیدا کرده و دچار بی اشتهایی و یا کمبود مواد غذایی شود. در عین حال ممکن است شما متوجه موضوع نشده و فکر کنید که کودکتان بی اشتها است.
در صورتی که مشکل پوسیدگی دندان شیری کودک باشد، همچنین در صورت انجام ندادن درمان اصولی برای پوسیدگی دندان شیری، مجبور میشوید تا دندان های کودک را بکشید. در صورت انجام چنین کاری نیاز است تا وسایلی مانند فضا نگهدار برای سالها درون دهان کودک قرار بگیرد. چراکه در غیر این صورت فضای کافی برای رشد دندانهای اصلی کودک از دست رفته و در آینده، دندانهای کودک به ارتودنسی و یا سایر درمانها احتیاج پیدا خواهد کرد. همچنین پوسیدگی دندان شیری می تواند باعث کاهش زیبایی و عدم اعتماد به نفس کودکان شود. بحث زیبایی برای کودکان بسیار حائز اهمیت بوده و توجه نکردن به این موضوع، میتواند عوارض جدی را بر روی روان و شخصیت کودک ایجاد کند.
فلوراید تراپی چیست؟
برای جلوگیری و درمان پوسیدگی دندان شیری در کودکان یک روش درمانی موضعی به نام فلوراید تراپی در نظر گرفته شده است. شما میتوانید کودک دلبند خود را به صورت دورهای و هر شش ماه یکبار برای انجام فلورایدتراپی به دندانپزشک کودکان ببرید. البته تشخیص اینکه فلورایدتراپی هر چند وقت یکبار برای دندان های کودک شما نیاز است، بستگی به نظر دندانپزشک دارد. دندانپزشک وضعیت دهان و دندان کودک شما را بررسی کرده و با توجه به آن اقدامات لازم را انجام می دهد. فلورایدتراپی هیچ گونه عوارض خاصی به همراه نداشته و بیشتر جهت افزایش مقاومت دندان ها و جلوگیری از خراب شدن بیشتر دندان ها، مورد استفاده قرار می گیرد.
فیشورسیلنت چیست؟
در حالت طبیعی دندان های انسان به گونهای است که دارای یک سری شیار می باشد که می تواند به محلی برای تجمع مواد غذایی و در نتیجه ایجاد پوسیدگی و خرابی در سطح دندان شود. اگر این شیارها به درستی تمیز نشده و مسواک زده نشود به مرور می تواند پوسیدگی دندان شیری را ایجاد کند. اگر کودک شما توانایی فهم و انجام مسواک زدن را دارد توصیه میشود تا حتماً به صورت چند وعده در روز به او مسواک زدن را آموخته تا به صورت یک عادت مفید آن را انجام دهد. در عین حال اگر کودک شما از انجام این کار خودداری کرده و یا سن کمی دارد، باید از یک روش درمانی به اسم فیشورسیلنت استفاده شود.
این روش درمانی در حقیقت شیارهای موجود بر روی دندانهای کودک را با مادهای با همین نام پر کرده تا در نتیجه مواد غذایی بر روی این شیارها باقی نمانده و در نتیجه سطحی که وظیفه جویدن را بر عهده دارد تمیز تر مانده و دچار پوسیدگی نشود. این درمان نیز به صورت دورهای قابل انجام بوده و تشخیص دوره های زمانی انجام فیشورسیلانت بر عهده دندانپزشک می باشد.
در انتها باید بگوییم توجه به تغذیه کودک نیز در جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی بسیار تاثیر گذار است. به عنوان مثال به جای استفاده از انواع خوراکی های مضر مانند چیپس، پفک، آدامس، شیرینی، پاستیل و غیره کودک خود را تشویق کنید تا از خوراکی های سالم مانند سبزیجات، ماست، پنیر و انواع مختلف میوه ها میل کند. این موضوع علاوه بر آنکه سلامت دهان و دندان کودک شما را تضمین میکند، برای رشد و سلامتی کامل بدن او نیز بسیار مفید است.
مقالات
Articles
دیدگاهتان را بنویسید