فیشورسیلانت (شیارپوش درمانی)
یکی از روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی می باشد. فیشورسیلانت تراپی پوسیدگی دندان ها را به حداقل ممکن می رساند. شما بزرگواران با خواندن این متن از روند فیشورسیلانت تراپی و کاربرد آن مطلع خواهید شد.
امروزه با توجه به گستردگی و تنوع مواد خوراکی و همچنین نوشیدنی ها در رژیم های غذایی مختلف خطر پوسیدگی و آسیب دیدن دندان ها همه افراد را تهدید می کند. به نحوی که این شرایط را میتوان در کودکانی که دندان های آسیاب آن ها ( دندان های دائمی) به تازگی رشد کرده ملاحظه نمود.
خوشبختانه در عصر جدید با پیشرفت تکنولوژی در عرصه های درمانی مختلف روش های به روز و بسیار موثری برای رفع مشکلات در زمینه دندان و موارد مربوط به آن گسترش یافته است.
فیشورسیلانت چیست؟
فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی یک نوع لایه محافظ و همرنگ دندان ها می باشد که دندانپزشکان از آن برای کاهش پوسیدگی دندان استفاده می کنند. به اینصورت که آن را بر روی دندان های آسیاب قرار میدهند تا با پوشیده شدن سطح جونده ( شیار های موجود در سطح) دندان ها از تجمع مواد غذایی باقی مانده بر روی آن ها ( دندان ها) و ایجاد پوسیدگی جلوگیری کند.
بطور معمول فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی را برای کودکان انجام میدهند به ویژه برای کودکانی که عمق شیار های موجود بر سطح جونده دندان های آسیاب آن ها ( آسیاب اول و دوم) بسیار عمیق است.
لازم به ذکر است که شیار دندانی در چنین کودکانی بسیار باریک، عمیق و غیر قابل دسترس می باشد. به همین علت مسدود شدن این شیار ها بهترین گزینه برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی دندان ها می باشد.
فیشورسیلانت از مواد پلاستیکی بسیار محکمی تشکیل شده است و به اندازه کافی در مقابل عملکرد روزانه دندان ها مقاوم است. همچنین فیشورسیلانت ها به دلیل انعطاف پذیری و نازکی بدون ایجاد مشکلی به دندان ها قالب می شوند.
فواید
از فواید مهم فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی میتوان به این موارد اشاره نمود:
- پیشگیری از تشکیل حفره و پوسیدگی در دندان
- بسیار به صرفه است.
- هیچ گونه دردی ندارد.
- به مدت 6 سال ماندگار است.
- کاهش بوی بد دهان
- عوارض جدی ندارد.
لازم است اشاره شود که زمان مناسب برای انجام فیشورسیلانت یا همان شیارپوش درمانی برای کودکان 6 سالگی می باشد. به این علت که در این سن رویش دندان های دائمی آغاز می شود.
جای عکس
عوارض
ممکن است با مرور زمان سیلانت ها فرسوده شوند. علت بروز این مشکل مربوط به زمان قرار دادن سیلانت بر روی دندان است. به این منظور که دندانپزشک فرایند خشک نگه داشتن دندان را بطور مناسبی رعایت نکرده است.
برای قرار گیری سیلانت بطور صحیح بایستی دندان بدون بزاق باشد. گاها روند انجام این کار در کودکان بسیار مورد توجه قرار نمی گیرد. ناگفته نماند چنانچه سیلانت در بیاید دندان به حالت اولیه خود باز می گردد. در اینصورت میتوان سیلانت را عوض نمود.
در بعضی موارد قسمتی از سیلانت قرار داده شده بر روی دندان جدا می شود و قسمت دیگر آن به دندان می چسبد و یا در حالت دیگر سیلانت بطور مناسبی سطح دندان را نمی پوشاند. در صورتی که این مشکل به وجود بیاید دندان دچار پوسیدگی می شود. با تشکیل پوسیدگی باید بخش زیادی از دندان مورد نظر پر شود.
برای کسب اطمینان از سالم بودن سیلانت ها لازم است که 6 ماه یک بار به دندانپزشک کودکان مراجعه شود.
جای عکس
سیلانت دندان چیست؟
همانطور که اشاره شد سیلانت همان روکش نازکی می باشد که بر روی شیار عمیق سطح دندان های آسیاب قرار داده می شود. شایان ذکر است که از سیلانت برای دندان های شیری کودکان استفاده نمی شود. در عوض بر روی مینای دندان های اصلی ( دائمی) جایگذاری می شود.
سیلانت همچون درزگیر عمل می کند به صورتی که با پر نمودن شیار های موجود در سطح دندان های پشتی مانع از نفوذ باکتری و ذرات غذا به داخل آن ها می شود.
نحوه قرار دادن سیلانت بر روی دندان ها
فرایند قرار دادن سیلانت بر روی دندان ها سخت نیست. به اینصورت که قبل از هر چیزی دندان ها کاملا تمیز می شوند و سپس از لحاظ وجود پوسیدگی بطور دقیقی بررسی می شوند.
هر یک از دندان ها بطور جداگانه خشک می شوند و با نوعی مواد جاذب رطوبت کامل احاطه می شوند. از این رو دندان ها در همه مراحل انجام درمان خشک باقی می مانند.
دندان ها توسط یک نوع ژل ( اسید اچ) کامل تمیز می شوند تا سطحشان کامل زبر شود و همچنین میزان چسبندگی دندان ها و سیلانت در محل اتصال بالا برود. در ادامه ژل قرار داده شده شستشو داده می شود و در نهایت دندان ها خشک می شوند.
سیلانت بسیار چسبنده است و قبل از بکارگیری آن بر روی دندان لایه ای نازکی از مواد اتصال دهنده بر روی دندان قرار داده می شود. سپس محلول سیلانت توسط یک قلم بطور مستقیم روی سطح دندان ها ( سطح جونده آن ها) جایگذاری می شود. در نهایت از اشعه آبی ( لایت کیور) جهت سفت شدن سیلانت استفاده می شود.
نکته ای بسیار مهمی که باید کاملا رعایت شود ایزوله شدن دندان ها بطور مناسب است. در این حالت هیچ گونه آلودگی بر اتصال دندان و سیلانت تاثیر بدی نمی گذارد. همچنین در صورت مشاهده هر گونه پوسیدگی کوچک بایستی از فرز دندانپزشکی یا لیزر برای پاکسازی آلودگی استفاده شود.
جای عکس
نحوه جلوگیری از پوسیدگی دندان بدون استفاده از سیلانت
یک رژیم غذایی مناسب می تواند تاثیر بسزایی در پیشگیری از پوسیدگی دندان ها داشته باشد. در کل رعایت و انجام اقدامات زیر تاثیر مثبتی در جلوگیری از پوسیدگی دندان ها دارد:
- داشتن بهداشت دهانی ( استفاده از دهان شویه ، مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و…)
- مصرف غذاهای طبیعی
- شستشوی مرتب دهان با نوعی از دهان شویه های روغنی
- مراجعه به دندانپزشک و انجام معاینات منظم
تفاوت ترمیم دندان و فیشورسیلانت تراپی
در مواقعی که قسمتی از بافت دندان ها را به دلیل شکستگی، پوسیدگی و… از دست میدهیم انجام ترمیم دندان توصیه می شود.
در فرایند ترمیم دندان بافت پوسیده دندان تراش داده می شود و گاها در مواردی عصب کشی هم انجام می شود. در نظر داشته باشید که انجام چنین روند های درمانی نیازمند تزریق مواد بی حس کننده است.
بطور خلاصه میتوان گفت که در فرایند ترمیم دندان قسمتی از بافت دندان پوسیده شده با استفاده از مواد و تجهیزات پزشکی جایگزین می شود.
در مقابل در فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی تغییری در بافت دندان ایجاد نمی شود. بلکه شیار هایی را که مستعد پوسیدگی هستند توسط داروی فیشورسیلانت می پوشانند.
در شیارپوش درمانی تراشی روی دندان ها انجام نمی گیرد و هیچ بخشی از بافت دندان کنده نمی شود.
تفاوت پر کردن دندان و فیشورسیلانت
زمانی که پوسیدگی دندان به بالاترین حد ممکن برسد حفره ای در دندان تشکیل می شود. برای رفع این مشکل بایستی قبل از هر چیزی قسمت های پوسیده از بین بروند و سپس بخش های باقی مانده دندان توسط مواد پر شوند.
در فیشورسیلانت یا شیارپوش درمانی هیچ قسمتی از دندان تراشیده یا حذف نمی شود و دست نخورده باقی می ماند. صرفا شیار های سطح دندان های آسیاب با مواد مخصوص جایگذاری می شوند.
بزرگسالان
بکارگیری سیلانت برای بزرگسالان ایده چندان مناسبی نمی باشد. به این دلیل که دندان ها مدت زیادی در معرض باکتری های داخل دهان قرار می گیرند و ممکن است ساختار پیچیده باکتری ها موجب قرار گیری آن ها در زیر سیلانت شود.
پرسش و پاسخ