فلوراید تراپی (فلوراید درمانی)

فلوراید تراپی در کودکان چیست؟ فلوراید تراپی چه اهمیتی دارد؟ آیا بکارگیری فلوراید موجب حساسیت می شود؟ مزایا و معایب فلوراید تراپی در چه چیزی می باشد؟ جهت پاسخ به این سوالات شما عزیزان تا انتهای مطلب ما را همراهی نمایید تا با فرایند و مراحل فلوراید تراپی آشنا شویید.

فلوراید تراپی چیست؟

همانطور که آگاه هستید در دوران کودکی و همچنین در مدارس نحوه استفاده از فلوراید آموزش داده شده می شود. فلوراید یک نوع ماده ای است که کمک قابل توجهی به سلامت دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی آن ها می کند. همچنین موجب استحکام بیشتر دندان ها می شود.

پوسیدگی دندان ها یکی از مشکلات رایجی است که اغلب بزرگسالان و برخی از کودکان با آن مواجه می شوند. این مشکل هنگامی اتفاق می افتد که باکتری ها فعالیت زیادی در داخل دهان داشته باشند و با تولید مقدار نسبتا زیادی از اسید به مرور باعث از بین رفتگی مینای دندان شوند.

در دوران کودکی جهت جلوگیری و کاهش پوسیدگی دندان ها مخصوصا در بخش های بین دندانی فرایند فلوراید تراپی برای کودکان انجام داده می شود. مسلما این درمان تاثیر بسزایی در مقاوم سازی دندان ها دارد.

مراحل انجام فلوراید تراپی

روند فلوراید تراپی به این صورت است که دندانپزشک ابتدا سطوح دندان ها را توسط خمیر و برس مخصوص کاملا شست و شو میدهد تا تمیز شوند. در ادامه فلوراید را بطور وارنیش و ژل به مدت چند دقیقه بر روی دندان ها قرار میدهد. بعد از انجام این کار آب دهان باید چندین بار بدون شست و شو خالی شود. همچنین استفاده از نوشیدنی و غذا به مدت نیم ساعت مجاز نیست.

بهتر است قبل از فلوراید تراپی دندان ها را با مسواک زدن تمیز نموده تا هر گونه جرم یا پلاگ از روی دندان ها از بین بروند. همچنین کودکان بایستی قبل از فلوراید تراپی تغذیه مناسبی داشته باشند و به اندازه کافی مایعات بنوشند.

بعد از فلوراید تراپی باید یک سری اصول رعایت شوند به اینصورت که :

  • توصیه می شود بعد از انجام فلوراید تراپی به مدت 24 ساعت غذا های سفت مصرف نشود.
  • از مسواک و نخ دندان تا 24 ساعت استفاده نشود.
  • از دهان شویه و الکل استفاده نشود.
  • در صورتی که رنگ دندان ها تغییر یافت هیچ اقدامی لازم نیست انجام شود چونکه بعد از مدتی رنگ دندان ها به حالت طبیعی خود باز میگردد.

فواید فلوراید تراپی

از فواید فلوراید تراپی می توان به این موارد اشاره نمود:

  1. تقویت مینای دندان ها در برابر فرسایش
  2. کاهش پوسیدگی دندان
  3. موجب افزایش طول عمر روکش دندان و پرکردگی ها
  4. محافظت از ترمیم های دندان
  5. کمک به جذب فسفات و کلسیم در دندان ها
  6. جلوگیری از رشد باکتری و عفونت لثه
  7. کاهش حساسیت دندان ها در برابر گرما و سرما

شایان ذکر است که فلوراید تراپی در رده سنی مختلفی انجام می شود. به عنوان مثال:

  • معمولا برای محافظت از دندان های شیری کودکان زیر 6 سال فلوراید تراپی انجام داده می شود.
  • کودکانی در رنج سنی 6 تا 16 سال
  • افراد بزرگسال ( به ویژه افرادی که خشکی دهان دارند.)

در نظر داشته باشید که قیمت و هزینه فلوراید تراپی در مقایسه با شمار زیادی از درمان ها ( مرتبط با دندان پزشکی) بسیار مناسب و بصرفه است. به گونه ای که هیچ هزینه زیاد و اضافی پرداخت نمی شود.

 

عوارض جانبی

بر مبنای نظر کارشناسان در صورتی که فلوراید تراپی بطور کاملا صحیح و اصولی انجام شود، هیچ گونه عوارضی در بیمار پدید نمی آیند. در غیر اینصورت اگر این فرایند به درستی صورت نگیرد، عوارض نسبتا جزئی و کمی دیده می شوند.

ناگفته نماند در صورت مصرف زیاد فلوراید احتمال ایجاد عواملی نظیر:

  • هموستازی استخوان ها دچار مشکل می گردد.
  • استخوان هایی متراکم ( شدت زیاد تراکم)
  • تعریق، خستگی، اسهال و سایر موارد

نکات مهم در رابطه با انجام فلوراید تراپی:

  • نکته مهم در رابطه با این موضوع این است که پزشکان با توجه به شرایط و وضعیت دندان کودکان فواصل زمانی میان فلوراید تراپی را متنوع و اصولی قرار میدهند. به اینصورت که اگر مینای دندان های کودکان قوی نباشد، این فرایند درمانی بصورت یک بار در ماه انجام می گیرد.
  • چنانچه پوسیدگی دندان ها اندک باشد، توصیه می شود که هر سه ماه یک بار این روند درمانی انجام شود.
  • لازم به ذکر است که شماری از کودکان از زمان دندان در آوردن با یک سری حساسیت ها و پوسیدگی های دندانی مواجه می شوند. در این شرایط بکارگیری مراقبت های ویژه ای توصیه می شود. از این رو انجام فلوراید درمانی برای پیشگیری از بیماری های دهانی کاملا توصیه می شود.
  • این روند درمانی نقش زیادی در بهبود بهتر وضعیت دندان ها دارد. همچنین از وقوع ایجاد برخی از مشکلات احتمالی تاثیر بسزایی دارد.

چه افرادی مشمول فلوراید درمانی هستند؟

  1. افرادی که نسبت به بهداشت دهان خود سهل انگار هستند. به عبارتی نداشتن بهداشت دهانی موجب تجمع جرم و همچنین پلاک بر روی دندان ها می شود. به همین علت دندان ها دچار پوسیدگی می شوند.
  2. افرادی که از روکش دندان برخوردارند. در این شرایط دندان ها در قسمت تلاقی دندان و روکش مستعد پوسیدگی می شوند.
  3. افرادی که دارای ارتودنسی هستند. مشخصا مسواک زدن و استفاده از نخ دندان در حین ارتودنسی دشوار است. همچنین به علت وجود بریس ها، غذا در میان دندان ها گیر می کند و موجب تجمع جرم زیادی در این ناحیه می شود.
  4. افرادی که در مصرف غذا های بسیار شیرین زیاده روی می کنند. با افزایش باکتری ها در دهان مینای دندان ها به تدریج از بین میرود.
  5. افرادی که دندان های آن ها از مقدار کمی وارنیش فلوراید برخوردارند.
  6. یک سری از افراد که دهان آن ها اغلب خشک است و یا از دارو های مخصوصی استفاده می کنند، می توانند اقدام به فلوراید تراپی کنند.
  7. افرادی که به مقدار فراوانی آب معمولی می نوشند.
  8. افرادی که دارای سابقه پوسیدگی دندان هستند. مسلما دندان چنین افرادی بیشتر از دیگر افراد دچار پوسیدگی می شوند.
  9. کودکانی که کمتر از 6 سال دارند با مراجعه به دندانپزشک کودکان با انجام فلوراید درمانی از دندان های دائمی محکمی برخوردار خواهند شد.

 

فلوراید درمانی در منزل

روزانه با رساندن فلوراید به دندان ها می توان تاثیر مثبت آن را مشاهده نمود. معمولا خمیر دندان های عادی از 1000 واحد فلوراید برخوردارند و در صورت استفاده بطور منظم و مداوم عملکرد عالی بجای میگذارد. افرادی که دندان هایشان دارای پوسیدگی زیادی است، بایستی از خمیر دندان هایی با فلوراید بالاتر از 1450 واحد استفاده نمایند. ( اعداد بر روی بسته خمیر دندان ها درج شده اند.)

بهتر است بدانید که یکی دیگر از راه های فلوراید درمانی، دهانشویه فلوراید می باشد. این دهانشویه ها دو نوع است. نوعی از آن ها بطور مداوم و هر روز استفاده می شوند دارای فلوراید کمتری هستند. در عوض نوع دیگری که بطور هفتگی بکار برده می شوند، از فلوراید بیشتری برخوردار هستند.

 

روش های دریافت فلوراید

روش های متفاوت برای دریافت فلوراید جهت مقاوم بودن دندان ها شامل این موارد می شوند:

  • استفاده از مکمل های حاوی فلوراید
  • بکارگیری دهان شویه
  • وارنیش
  • ژل
  • و…

امروزه روش های مختلف و به روزی برای حفظ و نگهداری از دندان ها وجود دارد. به عبارتی همه افراد در سنین مختلف می توانند با مراجعه به دندان پزشک و یا با استفاده از مواد باکیفیت به شیوه صحیح از خرابی دندان های خود جلوگیری کنند.

پرسش و پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین