جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

2023-05-07 264view 0comment

یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در کودکان، پوسیدگی دندان است که می تواند درد و یا احساس ناخوشایندی را به همراه داشته باشد. این روزها بسیاری از کودکان به دلیل اینکه به درستی از دندان های خودشان مراقبت نمی کنند و خوراکی های مضر می خورند، با مشکل پوسیدگی دندانی مواجه می شوند. خوشبختانه روش های مختلفی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان وجود دارند که می توانید از آن ها کمک بگیرید. شما به عنوان والدین یا مراقب کودک حتما باید به کودکان یا بدهید که چگونه از دندان های خودشان مراقبت کنند. ما نیز در این مقاله سعی می کنیم تا به شما کمک کنیم تا بهترین روش ها را برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان در نظر بگیرید.

پوسیدگی دندان در کودکان چیست؟

پوسیدگی دندان به معنای تخریب مینای دندان است. مینا در واقع همان بخش خارجی و سخت دندان است که می تواند در معرض مواد غذایی مختلف قرار گیرد. پوسیدگی مینای دندان باعث می شود تا دندان نیز پوسیده شود. به طوری که هر چقدر مینای دندان بیشتر و بیشتر پوسیده شود، یک سری سوراخ هایی نیز در دندان به وجود می آیند.

 

علت پوسیدگی ایجاد شده در دندان کودکان چیست؟

برای اینکه بتوانید اقدام به جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان کنید، باید ابتدا علت پوسیدگی را بشناسید. پوسیدگی دندان می تواند توسط باکتری ها و میکروارگانیسم های مختلف دیگری ایجاد شود. زمانی که کودکان غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند قند و نشاسته می خورند و این ترکیبات روی دندان ها باقی می مانند، پوسیدگی دندان رخ می دهد. شیر، نوشابه، کشمش، آب نبات، کیک و آب میوه از جمله مواد غذایی مضر برای دندان های کودکان هستند. باکتری های داخل دهان این ترکیبات را تغییر می دهند و باعث اسیدی شدن آن ها می شوند.

ترکیب باکتری ها، غذاها، اسیدها و بزاق ماده ای را به نام پلاک تشکیل می دهد که به راحتی به دندان می چسبد. این پلاک ها با گذشت زمان مینای دندان را از بین می برند و باعث ایجاد یک حفره در دندان ها می شوند. در این زمان است که معمولا کودکان از درد دندان خودشان شکایت می کنند.

از چه زمانی کودکان باید مسواک بزنند؟

مراقبت خوب از دندان ها قبل از ظاهر شدن اولین دندان کودک آغاز می شود. اینکه نمی توانید دندان های کودکان را ببینید به این معنی نیست که کودکان دندان ندارند. دندان ها در واقع در سه ماهه دوم بارداری شروع به تشکیل شدن می کنند و بعد از تولد نیز در حال رشد هستند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید کودک شما دارای 20 دندان شیری است که برخی از آن ها در زمان تولد به طور کامل در فک رشد کرده اند.

بنابراین، مراقبت از دندان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان از همان ابتدا آغاز می شود. به ویژه زمانی که نوزادان شروع به دندان در آوردن می کنند، باید حتما مراقبت بیشتری از دندان های آن ها بکنید. ممکن است نوزاد چند ماهه شما قادر به مسواک زدن دندان های خودش نباشد. اما شما به عنوان مراقب او وظیفه دارید که دندان های کودک را تمیز کنید تا شاهد پوسیدگی و خرابی آن ها نباشید.

روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

پوسیدگی دندان در کودکان جزء مشکلات رایج است. متاسفانه بسیاری از کودکان قبل از اینکه دندان های اصلی خودشان را در بیاورند، با مشکل پوسیدگی دندان های شیری مواجه می شوند. این موضوع باعث می شود تا در سنین پایین کودکان نیاز به ترمیم دندان های خودشان داشته باشند که هم هزینه بر است و هم برای کودکان عذاب آور. در ادامه به روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان اشاره می کنیم که شما باید به عنوان والدین یا مراقب کودک به آن ها توجه داشته باشید.

روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان نوزادان

حتی نوزادان نیز ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند. خواباندن نوزاد با شیشه شیر می تواند به دندان های کودک آسیب برساند. قندهای آب، شیر خشک یا شیر مادر که ساعت ها روی دندان نوزاد می مانند، می توانند به مینای دندان آن ها آسیب برسانند. این موضوع می تواند باعث پوسیدگی دندان کودکان به ویژه دندان هایی که در تماس با شیر هستند، شود.

پوسیدگی دندان نوزادان معمولا با تغییر رنگ و حفره دار شدن دندان همراه است. برای درمان پوسیدگی دندان می توان از روش های مختلفی استفاده کرد؛ اما اگر پوسیدگی پیشرفت کرده باشد، احتمالا نیاز به کشیدن دندان های نوزادان خواهید داشت.

وقتی بچه ها 6 ماهه می شوند، ممکن است در کنار شیشه شیر از لیوان نیز برای خوردن مایعات مختلف استفاده کنند. این کار می تواند به نوزادان کمک کند تا از پوسیدگی دندان های خودشان جلوگیری کنند. چون میزان در تماس بودن شیر و مایعات مختلف با دندان کاهش پیدا می کند. همچنین، شما می توانید از روش های زیر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان در سنین نوزادی کمک بگیرید.

  • لثه های نوزادان خودتان را دو بار در روز با یک پارچه نرم تمیز کنید. می توانید یک بار صبح و یک بار شب قبل از خواب این کار را انجام دهید. این کار باعث می شود تا باکتری ها و قندهایی که می توانند باعث ایجاد پوسیدگی دندان ها شوند، از بین بروند.
  • زمانی که دندان های نوزادان در آمدند می توانید از مسواک های نرم با پرزهای کوچک برای پاک کردن دندان های آن ها استفاده کنید. نیازی به استفاده از خمیر دندان نیست، بلکه می توانید از آب معمولی کمک بگیرید.
  • سعی کنید تا قبل از یک سالگی به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید تا دندان نوزاد شما بررسی شود. اگر پوسیدگی دندانی وجود داشته باشد، پزشک روش های مناسبی را برای جلوگیری از پیشرفت آن به شما پیشنهاد می کند.
  • با دندانپزشک کودکان در مورد گذاشتن وارنیش فلوراید روی دندان های کودکتان به محض درآمدن صحبت کنید.
  • اگر دوست دارید از خمیر دندان های حاوی فلوراید برای شستشوی دندان های نوزادان زیر سال استفاده کنید، می توانید از دندانپزشک سوال بپرسید. شاید در برخی از موارد استفاده از خمیر دندان ها مضر نباشد.
  • استفاده از خمیر دندان برای نوزادان مشکلی ندارد، ولی نباید در مصرف آن ها زیاده روی کنید. استفاده از خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج برای رفع مشکلات دندان کودکان شما کافیست.

روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان بالای 2 سال

کودکان بالای 2 سال به دلیل اینکه علاقه زیادی به خوردن شیرینی جات دارند، ممکن است بیشتر از نوزادان در معرض پوسیدگی دندان باشند. به همین خاطر حتما باید به فکر جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان بالای 2 سال باشید. روش های مختلفی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان وجود دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

  • زمانی که دو دندان کودک شما به هم نزدیک شد، می توانید از نخ دندان برای تمیز کردن بین آن ها استفاده کنید.
  • به کودک خودتان یاد بدهید که پس از مسواک زدن آب درون دهان خودش را تف کند. این کار باعث می شود که تا کودک یاد بگیرد که نمی تواند خمیر دندان را قورت دهد. پس از سن 2 سالگی کودکان به راحتی این موضوع را یاد می گیرند.
  • کودکان بالای 3 سال می توانند به اندازه یک نخود از خمیر دندان حاوی فلوراید و ساده استفاده کنند.
  • سعی کنید که به کودکان خودتان یاد بدهید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان دو بار در روز با خمیر دندان دندان های خودشان را مسواک بزنند. ممکن است کودکان در ابتدا بلد نباشند که چطور دندان های خودشان را مسواک بزنند، پس با حوصله زیاد این موضوع را به آن ها یاد بدهید.
  • سعی کنید که کودکان خودتان را خوردن تنقلات چسبنده و مضر مانند چیپس، آب نبات، کلوچه و کیک منع کنید. یا حداقل اگر هر روز عادت به خوردن این خوراکی ها دارند، آن ها را وادار به مسواک زدن کنید.
  • سعی کنید که ظروف کودک خودتان را جدا کنید. چون باکتری هایی که در دهان شما وجود دارند، می توانند باعث پوسیدگی دندان کودک شما نیز شوند.
  • اگر کودک شما عادت دارد هر شب از شیشه شیر استفاده کند، سعی کنید درون آن فقط آب بریزید. در این صورت قند شیر خشک و دیگر خوراکی ها باعث پوسیدگی دندان های شما نمی شود.
  • هر 6 ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان های کودک شما بررسی شوند.

نتیجه گیری

در این مقاله در مورد روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان نوزادان زیر 2 سال و کودکان بالای 2 سال صحبت کردیم. اگر می خواهید از هزینه های ناشی از ترمیم دندان های پوسیده کودک خودتان جلوگیری کنید، کافیست که به نکات ذکر شده در این مقاله توجه داشته باشید. دندان های شیری می توانند اهمیت بسیار زیادی روی رشد کودکان شما داشته باشند.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

مقالات

Articles

علت دندان قروچه در کودکان و راه های درمان آن

براکسیسم یا دندان قروچه در کودکان، به عنوان یکی از مشکلات شایع در کودکان شناخته می ‌شود. این مشکل معمولا به […]

دانستنی های لازم در مورد پوسیدگی دندان شیری

پوسیدگی دندان شیری یک موضوع بسیار رایج و متداول برای کودکان است. در حقیقت این موضوع به دلیل تخریبی که در […]

آموزش طریقه صحیح مسواک زدن کودکان

طریقه صحیح مسواک زدن یکی از عوامل کلیدی برای حفظ بهداشت دهان و دندان است و از جمله مواردی است که باید […]

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در کودکان، پوسیدگی دندان است که می تواند درد و یا احساس ناخوشایندی را به […]

ترس کودک از دندانپزشکی و راه های مقابله با آن

ترس کودک از دندانپزشکی موضوع بسیار شایع در میان کودکان می باشد. در حالت کلی محیط دندانپزشکی حتی برای بزرگسالان نیز […]

همه آنچه در مورد بی حسی دندان کودکان باید بدانید

بی حسی دندان کودکان جزو مراحلی از فرایند دندانپزشکی است که بسیار حساس بوده و در عین حال کمی دردناک است. […]

دلایل خراب شدن دندان شیری

خراب شدن دندان شیری معمولاً در اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی و مراقبت های غیر صحیح و در اثر پوسیدگی که […]

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین