پوسیدگی دندان آسیاب کودکان و جلوگیری از آن

2024-06-05 186view 0comment

یکی از دلایل اصلی مراجعه والدین به متخصص دندانپزشک اطفال، پوسیدگی دندان آسیاب کودکان می ‌باشد. پوسیدگی دندان کودکان زیر ۲ سال یکی از دلایل کندی رشد دندان آنها می ‌باشد. بنابراین درمان و ریشه‌یابی این مسئله دارای اهمیت بسیار زیادی است. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در خصوص پوسیدگی دندان آسیاب کودکان در اختیارتان قرار دهیم. این مشکل از شایع‌ترین بیماری‌های مربوط به این رنج سنی می ‌باشد و طبق آمارها، شیوع پوسیدگی دندان حدوداً ۵ برابر بیشتر از آسم است. شاید برایتان جالب باشد بدانید دندان‌هایی که تازه شروع به رویش می ‌کنند در معرض پوسیدگی بیشتری قرار دارند. در نتیجه قبل از هر چیز بهتر است تا با مفهوم این مسئله به طور کامل آشنایی داشته باشید.

پوسیدگی دندان چیست؟

اگر سطح خارجی دندان یعنی مینای آن دچار آسیب و یا تخریب شود در اصطلاح به آن پوسیدگی دندان گفته می ‌شود. پوسیدگی دندان زمانی ایجاد می ‌شود که باکتری‌ها بر روی دندان لایه مخرب و یا چسبناکی را ایجاد کنند که آن را معمولاً با نام پلاک می ‌شناسند. اگر مراقبت از دندان به صورت تدریجی و مداوم انجام نشود میکروب‌ها از مواد قندی تغذیه می ‌کنند و شروع به رشد خواهند کرد. به همین دلیل لایه‌های زیرین دندان تخریب و تحت تاثیر عفونت ایجاد شده از بین می ‌روند. می ‌توان پوسیدگی دندان را همان حفره و یا سوراخ‌هایی در نظر گرفت که بر روی دندان ایجاد می ‌شود. اگر به این حفره‌ها رسیدگی نشود عمیق‌تر خواهند شد و رفته رفته باعث از بین رفتن کل دندان می ‌شوند.

پوسیدگی دندان آسیاب در کودکان به چه شکل بروز پیدا می ‌کند

همانطور که بالاتر نیز عنوان کردیم علت اصلی پوسیدگی دندان تکثیر و رشد باکتری‌ها در دهان می ‌باشد. تجمع باکتری‌ها باعث آثار مخربی خواهد شد که به مرور زمان باعث ایجاد آثار مخربی در دهان می ‌شود. این مسئله اگر جدی گرفته نشود فرسایش سطح خارجی دندان را به دنبال خواهد داشت و معمولاً در کودکان دندان جلویی بیشتر از سایر دندان‌ها در معرض پوسیدگی قرار دارد.

فرایند پوسیدگی دندان آسیاب کودکان به چه شکل است

تجمع باکتری‌ها در دهان باعث ایجاد اسیدهای مخرب خواهد شد که به مرور زمان باعث آسیب به مینای دندان نیز می ‌شود. می ‌توان عنوان کرد بزاق و محیط دهان آلوده کودک، منجر به ایجاد پلاک دندانی می ‌شود که می ‌توان پلاک را اصلی‌ترین علت پوسیدگی دندان در نظر گرفت.

علائم پوسیدگی دندان آسیاب کودکان

برای عده‌ای از افراد این سوال ایجاد می ‌شود که علائم پوسیدگی دندان کودکان دقیقاً چه چیزی است؟ یکی از مهمترین علائم پوسیدگی دندان در کودکان تغییر رنگ دندان می ‌باشد. در واقع نواحی پوشیده شده ابتدا به رنگ گچی هستند و کم کم به رنگ زرد، قهوه‌ای و سیاه تبدیل خواهند شد. در نتیجه به محض مشاهده کوچک‌ترین پلاک بر روی دندان، برای ترمیم دندان آسیب دیده به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علل اصلی پوسیدگی دندان در کودکان

  • مصرف بیش از اندازه شیرینی.
  • عدم رعایت بهداشت.
  • خوردن و خواباندن کودک با شیشه شیر خشک و یا آبمیوه.
  • منطقه جغرافیایی.
  • عدم مراجعه به دندانپزشک.
  • ژنتیک.
  • عدم وجود بزاق کمتر از حد معمول.
  • انتقال بزاق آلوده از والدین و یا سایرین.
  • تغذیه نامناسب.

علل شایع ایجاد سوراخ و یا پوسیدگی در دندان

حفره‌های دندانی که در دهان افراد ایجاد می ‌شود در اثر پوسیدگی رخ می ‌دهند. در چنین مرحله‌ای مینای محافظ ساییده خواهد شد و هسته دندان در معرض دید قرار خواهد گرفت. هنگام غذا خوردن برای دندان‌های شما پلاک‌هایی ایجاد می ‌شود که می ‌تواند در کمتر از ۲۰ دقیقه باعث پوسیدگی دندان شود اما علت‌های دیگری نیز می ‌تواند به پیدایش سوراخ‌ها کمک نماید. در ادامه به این عوامل اشاره خواهیم کرد.

 

عدم رعایت بهداشت دندان و دهان

سریع‌ترین راه برای سوراخ شدن دندان‌های آسیاب، خودداری در مراقبت از دندان می ‌باشد. مسواک نزدن و یا اجتناب از کشیدن نخ دندان و یا حتی عدم استفاده از دهان شویه می ‌تواند منجر به پوسیدگی دندان شود.

تغذیه نامناسب، علت بسیار مهم در پوسیدگی دندان آسیاب کودکان

آنچه مصرف می ‌کنید بسیار مهم است اگر مقدار زیادی از غذا و نوشیدنی‌های شیرین را مصرف کنید و یا رژیم غذایی سرشار از نشاسته داشته باشید دهان خود را با قند پر خواهید کرد که باکتری‌ها می ‌توانند از آن تغذیه نمایند. غذاهای بسیار اسیدی نیز باعث تضعیف مینای دندان خواهند شد.

فاصله زیاد بین دندان و مشکلات مینای دندانی

برای دندان‌هایی که به طور طبیعی مینای ضعیفی دارند آسیب به لایه بیرونی بسیار مضر می ‌باشد. همچنین تمیز کردن دندان‌هایی که فاصله زیادی دارند اندکی سخت‌تر می ‌باشد چرا که پلاک فضای بیشتری برای رشد خواهد داشت.

مشکلات ایجاد خشکی در دهان

آنزیمی که در بزاق شما وجود دارد به طور طبیعی رشد پلاک‌ها را مهار خواهد کرد. خشکی بیش از حد دهان حضور این آنزیم‌ها را کاهش می ‌دهد و توانایی آنها برای مبارزه با باکتری‌ها را محدود خواهد کرد و در نهایت منجر به پوسیدگی دندان می ‌شود.

دندان قروچه

یک سری از افراد متوجه نخواهند شد که دندان قروچه دارند چرا که اغلب در هنگام خواب این اتفاق رخ می ‌دهد. ساییدن دندان‌ها بر روی هم مینای دندان را از بین می ‌برد. این امر دندان را مستعد پوسیدگی می ‌کند. اگر دندان قروچه دارید دندانپزشک می ‌تواند یک محافظ برای استفاده در شب به شما توصیه نماید تا با استفاده از آن از دندان قروچه شما جلوگیری شود و در هنگام استفاده آسیب کمتری به مینای دندان شما وارد گردد.

ژنتیک

بسیاری از افراد به دلیل استعداد ارثی مستعد پوسیدگی خواهند بود. در حالی که نمی ‌توانید هیچ کاری برای این مشکل انجام دهید اما بهتر است بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید تا از مشکلات جدی‌تر جلوگیری نمایید.

برای انجام این کار روزانه حداقل دو مرتبه مسواک بزنید و بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان استفاده کنید  همچنین استفاده از مانده فلوراید نیز برای کودکان بسیار مفید و کاربردی می باشد.

تغییر در سبک زندگی

هرگونه فاکتوری که در سطح زندگی شما وجود دارد مانند رژیم غذایی، شغل، استرس، رعایت بهداشت و غیره بر پوسیدگی دندان شما تاثیرگذار خواهد بود در نتیجه سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید و از عوامل استرس زا دوری کنید.

مسواک زدن بیش از حد

در هنگام مسواک زدن دقت داشته باشید که مسواک را خیلی به سطح مینای دندان فسار ندهید چرا که انجام این کار باعث از بین رفتن سطح مینای دندان می شود. در ضمن بهتر است از مسواک های خیلی زبر استفاده نکنید و در انتخاب و خرید مسواک دقت داسته باشید.

تحلیل لثه

همانطور که در طی گذر عمر لثه‌های شما به عقب می ‌روند قسمت بیشتری از دندان در معرض دید قرار می ‌گیرد. در این شرایط ناحیه بیشتری از دندان دچار پوسیدگی می ‌شود در نتیجه با افزایش سن مراقبت از دندان ها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

اجتناب از رفتن به دندانپزشکی

اگر به دندانپزشکی مراجعه نکنید می ‌توانید باعث ایجاد پوسیدگی در دهان خود شوید. شما باید هر ۶ ماه یک بار برای معاینه معمول و جرم‌گیری به دندانپزشک مراجعه کنید. پیشگیری بهترین رویکرد برای جلوگیری از پوسیدگی دندان می ‌باشد. بنابراین هر یک از این علت‌ها را در نظر بگیرید و از دندانپزشک خود جویا شوید که چگونه می ‌توانید سلامت دندان‌های خود را افزایش دهید.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

مقالات

Articles

روکش دندان دائمی کودکان و چگونگی انجام آن

اگر دندان‌های دائمی کودک شما دچار پوسیدگی شود قطعاً درمان آن کار راحتی نخواهد بود. دندان‌های دائمی تازه روییده شده ریشه […]

دلایل تغییر رنگ دندان در کودکان و راه‌های درمان آن

دندان‌های کودکان، همچون الماس‌های درخشان، لبخندی زیبا را بر چهره آن‌ها نقش می‌بندند؛ اما گاهی این الماس‌ها درخشش خود را از […]

پوسیدگی دندان آسیاب کودکان و جلوگیری از آن

یکی از دلایل اصلی مراجعه والدین به متخصص دندانپزشک اطفال، پوسیدگی دندان آسیاب کودکان می ‌باشد. پوسیدگی دندان کودکان زیر ۲ […]

کشیدن دندان شیری پوسیده چگونه است؟

هنگامی نیاز به کشیدن دندان شیری پوسیده کودکان می ‌شود برای والدین این سوال ایجاد می ‌شود که مگر دندان شیری […]

علت دندان قروچه در کودکان و راه های درمان آن

براکسیسم یا دندان قروچه در کودکان، به عنوان یکی از مشکلات شایع در کودکان شناخته می ‌شود. این مشکل معمولا به […]

دانستنی های لازم در مورد پوسیدگی دندان شیری

پوسیدگی دندان شیری یک موضوع بسیار رایج و متداول برای کودکان است. در حقیقت این موضوع به دلیل تخریبی که در […]

آموزش طریقه صحیح مسواک زدن کودکان

طریقه صحیح مسواک زدن یکی از عوامل کلیدی برای حفظ بهداشت دهان و دندان است و از جمله مواردی است که باید […]

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در کودکان، پوسیدگی دندان است که می تواند درد و یا احساس ناخوشایندی را به […]

ترس کودک از دندانپزشکی و راه های مقابله با آن

ترس کودک از دندانپزشکی موضوع بسیار شایع در میان کودکان می باشد. در حالت کلی محیط دندانپزشکی حتی برای بزرگسالان نیز […]

همه آنچه در مورد بی حسی دندان کودکان باید بدانید

بی حسی دندان کودکان جزو مراحلی از فرایند دندانپزشکی است که بسیار حساس بوده و در عین حال کمی دردناک است. […]

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین