راهکارهای رفع بوی بد دهان کودک
آیا بوی بد دهان کودک تان شما را آزرده کرده است؟ علت بوی بد دهان کودک چیست ؟ راهکارهای طبیعی برای رفع بوی بد دهان کودک کدامند؟ اولین قدم برای رفع بوی بد دهان کودک اصلاح روال بهداشت دهان و دندان او است. با این حال گاهی مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن نیز نمی توانند به رفع بوی بد دهان کودک تان کمک کنند. در این صورت باید بدانید که چه چیزی باعث بوی بد دهان کودک می شود. در این مقاله می خواهیم درباره علت بوی بد دهان کودک و راه های رفع آن حرف بزنیم. با ما همراه باشید.
آیا کودکان نوپا می توانند بوی بد دهان داشته باشند؟
بله، بسیاری از چیزهایی که باعث ایجاد بوی بد دهان در بزرگسالان می شوند، می توانند بر افراد سنین پایین، از نوزادان و کودکان نوپا گرفته تا بچه های بزرگتر و نوجوانان، نیز تأثیر بگذارند. نکته مهم دیگر این است که کودکان هنوز در مورد بهداشت دهان و دندان در حال یادگیری هستند و به همین دلیل اغلب حتی بیشتر از ما در برابر عوامل خاصی مانند پوسیدگی دندان آسیب پذیر می باشند. همچنین به دلیل سیستم ایمنی نابالغ کودکان، آنها ممکن است در برابر عواملی مانند عفونت نیز حساس تر باشند.
آیا بوی بد دهان کودکان نوپا طبیعی است؟
خیر، بوی بد دهان کودک طبیعی نیست. اگر کودک شما دهانش بو می دهد، اغلب نشانه این است که برخی از جنبه های سلامت دهان، سلامت عمومی، رژیم غذایی یا بهداشت دهان و دندان او نیاز به توجه بیشتری دارند. خوشبختانه، علل بوی بد دهان کودک به ندرت جدی هستند و معمولاً می توان با چند اصلاح عادت ساده یا توصیه های دندانپزشک یا متخصص اطفال اقدام به رفع بوی بد دهان کودک نمود.
چه چیزی باعث بوی بد دهان کودک می شود؟
بهداشت ضعیف دهان: علت بوی بد دهان کودک
در دهان کودک میلیون ها باکتری زندگی می کنند که سوخت خود را از غذایی که کودک شما می خورد تامین می نمایند. بدون مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم، این باکتری ها می توانند تجمع کنند و لایه ای چسبناک روی دندان ها به نام پلاک تشکیل دهند. باکتری های موجود در پلاک می توانند لثه ها را تحریک کرده و باعث پوسیدگی دندان شوند، که هر دو می توانند عامل اصلی بوی بد دهان کودکان باشند.
از این رو همیشه حواستان باشد که کودک دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزند و روزانه نخ دندان بکشد تا پلاک و بوی بد دهان از بین برود. نکته مهم دیگر توجه به معاینات منظم دندان های کودک توسط دندانپزشک اطفال است. در صورتی که به پوسیدگی دندان یا بیماری لثه در کودک خود مشکوک هستید، همین امروز او را نزد دندانپزشک متخصص ببرید.
رفع بوی بد دهان کودک با درمان عفونت ها و بیماری ها
در صورتی که از روال بهداشت دهان و دندان فرزندتان راضی هستید، باید به دنبال علل دیگری برای بوی بد دهان کودک خود باشید. بوی بد دهان کودک ممکن است نشانه ای از عفونت یا ابتلا به بیماری های دیگر باشد. برخی از عفونت ها و بیماری هایی که باعث بوی بد دهان کودک می شوند عبارتند از:
- عفونت های سینوسی: هر گونه مشکلات سینوسی مانند عفونت آنها باعث می شوند تا باکتری ها در مجرای بینی و گلو تجمع پیدا کنند. نتیجه این امر استشمام بوی بد از دهان کودک خواهد بود. در این شرایط حتی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن هم نمی توانند به رفع بوی بد دهان کودک کمک کنند. در صورتی که کودک علائم عفونت های سینوسی را داشته باشد، باید او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید. علائم عفونت سینوسی عبارتند از: گلودرد، سردرد یا احتقان بینی.
- لوزه های متورم: یکی دیگر از علل بوی بد دهان کودک لوزه های متورم می باشد. برای بررسی وضعیت لوزه های فرزند خود می توانید از یک چراغ قوه استفاده کنید. با استفاده از نور چراغ قوه به داخل دهان و گلوی کودک خود نگاهی بیندازید. توجه نمایید که لوزه های سالم به رنگ صورتی هستند و هیچ گونه لکه ای بر روی آنها وجود ندارد. با این حال لوزه های آلوده تغییر رنگ می دهند و به رنگ قرمز با لکه های سفید در می آیند. همچنین ملتهب و متورم خواهند بود. وقتی لوزه ها متورم شوند، باکتری ها می توانند بر روی آنها تجمع پیدا کنند و در کنار بوی عفونت باعث ایجاد بوی بد دهان در کودکان گردند. در صورتی که لوزه های کودک شما عفونی و متورم شده باشد، باید هر چه سریع تر به یک متخصص اطفال مراجعه نمایید تا درمان را شروع کند.
- برخی از بیماری ها مانند عفونت معده، مشکلات کبدی و سرطان دهان از علل نادر بوی بد دهان کودک هستند. در صورتی که فرزندتان یکی از این شرایط را دارد، با پزشک و دندانپزشک خود در مورد راه حل های ممکن برای رفع بوی بد دهان کودک تان صحبت کنید.
اشیاء خارجی از علل بوی بد دهان کودک می باشند
در صورتی که با بررسی موارد بالا باز هم نتوانستید در رفع بوی بد دهان کودک خود موفق باشید، حتما نگاهی به بینی او بیندازید. درست شنیدید، بینی می تواند یکی از علل بوی بد دهان کودک باشد. بچه ها کنجکاو هستند و گاهی ممکن است در داخل سوراخ های بینی خود وسایل کوچک مانند مهره ها، حبوبات، قطعات اسباب بازی و غذا را قرار دهند. هنگامی که این اشیاء در مجرای بینی کودک قرار می گیرند، می توانند عفونتی با بوی بد ایجاد کنند. اگر مشکوک هستید که این همان چیزی است که باعث بوی بد دهان کودک شما می شود، باید به پزشک مراجعه کنید تا مجرای بینی کودک شما را بررسی و جسم مورد نظر را خارج کند.
خشکی دهان یا تنفس با دهان
مکیدن انگشت، استفاده از پستانک، برخی داروها و کم آبی بدن همگی می توانند باعث خشکی دهان در کودکان شوند. به همین ترتیب، خروپف و تنفس دهانی در شب می توانند باعث تبخیر بزاق کودکان گردند. بزاق نقش مهمی در شستن باکتری های ایجاد کننده بو دارد. کمبود بزاق نیز می تواند منجر به پوسیدگی حفره دندان شود. اگر علت بوی بد دهان کودک شما خشکی دهان یا تنفس دهانی باشد اطمینان حاصل کنید که کودک شما روزانه آب کافی دریافت می کند. همچنین با دندانپزشک خود در مورد نحوه جلوگیری از خشکی دهان صحبت کنید.
آیا تغذیه و رژیم غذایی می توانند علت بوی بد دهان در کودک باشند؟
گاهی اوقات، بوی بد دهان کودک شما هیچ ارتباطی با سلامت یا بهداشت او ندارد. در واقع تغذیه و رژیم غذایی حاوی سبزیجات تند مانند سیر و پیاز و همچنین بعضی از ادویه های تند باعث می شوند تا دهان بوی نامطبوعی را بدهد. با خوردن این مواد غذایی و هضم و جذب آنها، مولکول های بد بو وارد جریان خون کودک می شوند. این مولکول ها نیز از طریق ریه و تنفس دفع خواهند شد که موجب بد بو شدن دهان می گردند. برخی دیگر از غذاهای حاوی پروتئین بالا مانند پنیر، ماهی و غیره نیز می توانند منجر به بوی بد دهان در کودکان شوند. از این رو می توانید با محدود کردن این مواد غذایی به رفع بوی بد دهان کودک کمک نمایید.
نحوه درمان بوی بد دهان کودک
اولین قدم برای رفع بوی بد دهان کودک پیروی کردن از یک روال بهداشت دهان و دندان قوی است. راهکارهای دیگر برای رفع بوی بد دهان کودک عبارتند از:
برای درمان بوی بد دهان کودک از فرزند خود بخواهید که روزانه دو بار و به مدت دو دقیقه دندان هایش را با مسواک تمیز کند. برای اطمینان از تمیز شدن دندان های کودک بهتر است بر مسواک زدن دندان های کودکتان نظارت داشته باشید. با این کار مطمئن خواهید شد که کودک به درستی مسواک می زند.
نکته مهم دیگر این است که باید مراقب باشید که کودک به جای قورت دادن خمیر دندان آن را به بیرون تف کند. به اندازه خمیر دندان نیز توجه نمایید. کودکان باید به اندازه یک برنج خمیر دندان مصرف کنند.
زمانی که کودک در حال مسواک زدن است، دقت کنید که علاوه بر دندان هایش، زبانش را نیز تمیز کند. با تمیز کردن زبان می توانید به راحتی باکتری های ایجاد کننده بو را از بین ببرید و به رفع بوی بد دهان کودک کمک کنید.
به محض اینکه کودک صاحب دو دندان شد، برای تمیز کردن بین دندان ها باید هر روز از نخ دندان استفاده نمایید. نخ دندان کشیدن بهترین راه برای از بین بردن ذرات غذاهایی است که در بین دندان ها می مانند و باعث ایجاد بوی بد می شوند. همچنین نخ دندان کشیدن مانع از ایجاد پلاک می شود.
بوی بد دهان مزمن در کودکان
اگر پس از اجرای روال بهداشت دهان و دندان حرفه ای باز هم در رفع بوی بد دهان کودک موفق نشدید، بهترین راه مراجعه به یک پزشک مجرب برای انجام آزمایش های بیشتر برای تشخیص علت زمینه ای هالیتوز است. صرف نظر از علت بوی بد دهان کودک، می توانید برای ایجاد عادات مثبت در رابطه با مراقبت های اصولی از دهان و دندان، به آموزش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودکان خود توجه ویژه ای نمایید.
سخن آخر
هدف از این مقاله ارتقای درک و دانش شما در مورد موضوعات کلی بهداشت دهان و دندان است. از این رو نمی تواند جایگزینی برای مشاوره های تخصصی از دندانپزشکان و همچنین تشخیص یا درمان حرفه ای باشد. در صورتی که سوالی در مورد بوی بد دهان کودک و نحوه درمان آن دارید، بهتر است سراغ دریافت مشاوره های تخصصی از متخصص دندانپزشکی کودکان یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی واجد شرایط بروید.
مقالات
Articles
دیدگاهتان را بنویسید