دلایل خراب شدن دندان شیری

2023-03-07 414view 0comment

خراب شدن دندان شیری معمولاً در اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی و مراقبت های غیر صحیح و در اثر پوسیدگی که بر روی سطح دندان ها به وجود می آید، برای کودکان ایجاد می گردد. این موضوع بسیار شایع بوده و کمتر کودکی است که دندان های شیری‌اش دچار پوسیدگی نشود. دندان‌های شیری در حالت کلی نسبت به دندان‌های دائمی مقاومت کمتری داشته و سطح مینای آنها نازک تر می باشد. با توجه به این موضوع سریعتر دچار تخریب و آسیب شده و در نتیجه خراب شدن دندان شیری را باعث می شود.

فرایند رشد دندان های کودکان از ۶ ماهگی به بالا آغاز شده و تا هفت سالگی ادامه پیدا می کند. در طول این سال‌ها این نکته بسیار حائز اهمیت است که برای بهداشت دهان و دندان کودک خود، اهمیت ویژه قائل شده و از خراب شدن دندان‌های کودک جلوگیری کنید. برای این موضوع روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه مقاله به آنها خواهیم پرداخت. پس اگر این موضوع برای شما یک دغدغه است، با ما در ادامه مقاله همراه باشید:

تعریف خراب شدن دندان شیری

خراب شدن دندان شیری در اثر پوسیدگی هایی که در سطح دندان های شیری ایجاد می شود، به وجود می آید. در صورتی‌ که پوسیدگی های به وجود آمده با استفاده از روش های اصولی از بین نرود و جلوی پیشرفت آن‌ها گرفته نشود، علاوه بر اینکه از نظر زیبایی می تواند اعتماد به نفس کودک را کم کند، امکان ایجاد مشکلات تغذیه‌ای برای کودک نیز بسیار زیاد است. خراب شدن دندان شیری هم برای شخص دندانپزشک و هم برای پدر و مادر امری سخت و دشوار به حساب می‌آید. چراکه کودکان معمولاً درک و توانایی کافی از این موضوع نداشته و در برخی مواقع رفتارهای غیر متعارف از خود نشان می‌دهند که در نتیجه، فرآیند درمان را سخت می‌کند. همین موضوع بر اهمیت پیشگیری از خرابی دندان کودک می‌افزاید.

در حقیقت شما باید روش‌هایی را در دستور کار قرار دهید تا از هرگونه آسیب و یا پوسیدگی به دندان های کودکان جلوگیری کند. بهترین روش این است که از همان ابتدا که کودک شما شروع به دندان درآوردن می‌کند، به صورت دوره‌ای او را نزد دندانپزشک برده تا وضعیت دندان‌های او چکاپ شود. این موضوع باعث می‌شود تا در صورت وجود هرگونه مشکل و یا خراب شدن دندان شیری، دندانپزشک کودکان از موضوع اطلاع پیدا کرده و روش های درمانی را برای هرچه کمتر شدن مشکل در پیش بگیرد.

 

مهمترین نشانه های خراب شدن دندان شیری

این موضوع کاملا مشخص است که در صورت خراب شدن دندان شیری، کودک این توانایی را ندارد که به والدین خود اطلاع دهد که دندانش درد می‌کند. البته این موضوع بیشتر برای کودکانی است که سن کمی دارند. در عین حال یک سری علائم وجود دارد که با توجه به آنها می توانیم متوجه شویم که دندان کودک خراب شده است. اولین روش این است که به بوی دهان کودک خود توجه کنید. اگر بوی غیر عادی و بویی شبیه به چرک از دهان کودک خود استشمام کردید، بهتر است وضعیت دندان های او را بررسی کنید. همچنین تغییر رنگ لثه و ایجاد تورم در لثه ها نیز از دیگر روش های تشخیص خراب شدن دندان شیری است.

در برخی مواقع کودک شما بسیار بی قرار شده و از خوردن غذا امتناع می کند. همچنین اگر شما به کودک خود غذا بخورانید، بعد از جویدن غذا گریه‌ های شدیدی می ‌کند که این گریه ها نشانه درد در دندان های کودک است. خشکی دهسان نیز یکی دیگر از نشانه های وجود مشکل و خراب شدن دندان شیری به حساب می آید. خرابی دندان های کودک از طریق پوسیدگی دندان ایجاد می‌شود. این پوسیدگی ها ابتدا یک لکه های سفید رنگ بوده که با رنگ دندان متفاوت هستند. این لکه ها به مرور بیشتر و بیشتر شده و رنگ آنها نیز به سیاه تبدیل می شود.

جای عکس

تغذیه ناصحیح و خرابی دندان کودک

در صورتی که برنامه غذایی و تغذیه‌ای که در اختیار کودک قرار داده می‌شود، اصولی و صحیح نباشد خراب شدن دندان شیری امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. به عنوان مثال اگر شما غذاهای مضر و ناسالم مانند چیپس، پفک، آجیل، شیرینی، نوشابه‌های گازدار و مواد غذایی اسیدی را به مقدار زیادی به کودکتان بدهید، قطعاً دندان های او دچار آسیب های جدی خواهد شد. استفاده چند بار در طول روز از این خوراکی ها و همچنین استفاده نکردن از نخ دندان و مسواک نزدن، می تواند دندان‌ها را با آسیب‌های جدی روبرو نماید. در عین حال توصیه می‌شود تا از غذاهای با فیبر بالا و همچنین انواع مختلف سبزیجات و صیفی جات و سایر غذاهای سالم برای فرزند خود استفاده کنید تا علی‌رغم سالم ماندن دندان هایشان سلامت بدنشان نیز تضمین گردد.

کودکان معمولاً به انواع مختلف شیرینی جات و مواد قندی علاقه بسیار زیادی دارند. استفاده بیش از حد از این موارد باعث می‌شود تا میکروب های موجود در دهان، آنها را تجزیه کرده و اسید بسیار زیادی برای دندان ها تولید شود. این اسید می تواند مینای دندان را تخریب نماید. مینای دندان در دندان های شیری نسبت به دندان‌های معمولی بسیار ضعیف‌تر است و پوسیدگی دندان های کودک شما بسیار سریع اتفاق می افتد.

نقش رعایت بهداشت در سالم ماندن دندان ها

یکی دیگر از مواردی که باعث خراب شدن دندان شیری در کودکان می‌شود، عدم توجه به رعایت بهداشت دهان و دندان است. موضوعی که مشخص است این است که کودکان در سنین پایین قادر نیستند تا دندان های خود را به درستی تمیز کنند. به همین دلیل این موضوع بر عهده پدر و مادر کودک می باشد. شما باید به عنوان والدین فرزندتان به صورت مرتب دندان های کودک خود را تمیز نمایید. همچنین بحث آموزش نیز بسیار مهم است و باید بعد از آنکه کودک درک کافی از این موضوع را به دست آورد و سنش بالاتر رفت، مسواک زدن را به او آموزش دهید. حتما از کودک خود بخواهید تا مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را تبدیل به یک عادت برای خود کند و همیشه این کار را انجام دهد. نخ دندان کشیدن و مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی تا حد زیادی می تواند از خراب شدن دندان شیری کودکان جلوگیری نماید.

 

روش های درمانی برای دندان های آسیب دیده کودکان

زمانی که موضوع خراب شدن دندان شیری برای کودکان پیش می آید، باید یکی از روش‌های درمانی را در دستور کار قرار داد تا مشکل برطرف شود. همچنین یک سری روش ها نیز برای پیشگیری از این مشکل وجود دارد که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد. یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از آسیب بیشتر به دندان‌های شیری خراب شده، ترمیم یا پرکردن دندان است. در این روش، قسمت خراب دندان برداشته شده و به جای آن موادی گذاشته می شود که تقریباً هم جنس دندان بوده و مقاومت بسیار بالایی دارد. این کار باعث می‌شود تا پوسیدگی ایجاد شده بر روی دندان های خراب به نقاط بیشتر دندان سرایت نکرده و جلوی پیشرفت آن گرفته شود. جنس موادی که برای ترمیم استفاده می شود، مختلف بوده و با توجه به محل قرار گیری و رشد دندان از انواع مواد کامپوزیت یا آمالگام استفاده می شود.

روش های پیشگیری از خراب شدن دندان شیری کودکان

در طب دندانپزشکی روش هایی برای پیشگیری از خراب شدن دندان های کودکان وجود دارد که یکی از بهترین روش ها سیلانت نام دارد. سیلانت در حقیقت یک ماده رزینی است که با استفاده از آن، شیار های موجود بر روی دندان های کودکان پر شده تا در نتیجه باکتری و ذرات ریز غذا بر روی این محل ها باقی نماند. چرا که مهم ترین محل برای شروع پوسیدگی در دندان ها همین شیار های موجود بر روی آنها می باشد. روش بعدی فلوراید تراپی است که باعث می‌شود تا استقامت دندان ها افزایش پیدا کرده و در برابر پوسیدگی مقاومت بهتری از خود نشان دهند. همچنین این روش به صورت خانگی نیز امکان پذیر بوده و شما می‌توانید با توجه به نظر دندانپزشک کودکان، از انواع مختلف دهان‌شویه، نخ‌دندان و خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید.

اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

مقالات

Articles

روکش دندان دائمی کودکان و چگونگی انجام آن

اگر دندان‌های دائمی کودک شما دچار پوسیدگی شود قطعاً درمان آن کار راحتی نخواهد بود. دندان‌های دائمی تازه روییده شده ریشه […]

دلایل تغییر رنگ دندان در کودکان و راه‌های درمان آن

دندان‌های کودکان، همچون الماس‌های درخشان، لبخندی زیبا را بر چهره آن‌ها نقش می‌بندند؛ اما گاهی این الماس‌ها درخشش خود را از […]

پوسیدگی دندان آسیاب کودکان و جلوگیری از آن

یکی از دلایل اصلی مراجعه والدین به متخصص دندانپزشک اطفال، پوسیدگی دندان آسیاب کودکان می ‌باشد. پوسیدگی دندان کودکان زیر ۲ […]

کشیدن دندان شیری پوسیده چگونه است؟

هنگامی نیاز به کشیدن دندان شیری پوسیده کودکان می ‌شود برای والدین این سوال ایجاد می ‌شود که مگر دندان شیری […]

علت دندان قروچه در کودکان و راه های درمان آن

براکسیسم یا دندان قروچه در کودکان، به عنوان یکی از مشکلات شایع در کودکان شناخته می ‌شود. این مشکل معمولا به […]

دانستنی های لازم در مورد پوسیدگی دندان شیری

پوسیدگی دندان شیری یک موضوع بسیار رایج و متداول برای کودکان است. در حقیقت این موضوع به دلیل تخریبی که در […]

آموزش طریقه صحیح مسواک زدن کودکان

طریقه صحیح مسواک زدن یکی از عوامل کلیدی برای حفظ بهداشت دهان و دندان است و از جمله مواردی است که باید […]

جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در کودکان، پوسیدگی دندان است که می تواند درد و یا احساس ناخوشایندی را به […]

ترس کودک از دندانپزشکی و راه های مقابله با آن

ترس کودک از دندانپزشکی موضوع بسیار شایع در میان کودکان می باشد. در حالت کلی محیط دندانپزشکی حتی برای بزرگسالان نیز […]

همه آنچه در مورد بی حسی دندان کودکان باید بدانید

بی حسی دندان کودکان جزو مراحلی از فرایند دندانپزشکی است که بسیار حساس بوده و در عین حال کمی دردناک است. […]

تماس با مطب نوبت دهی آنلاین